Nap- és szélenergiával a világ körül

Energy-Observer-rendering.jpg.662x0_q70_crop-scaleElkészült, és hamarosan hatéves világ körüli útra indulhat az első tiszta energiával meghajtott hajó, az Energy Observer.

A Solar Impulse of the Seas az első napelemes repülőgépet gyártó cég legújabb fejlesztése, a társaság vitorlázó repülője nyáron repülte körbe a Földet. A most bemutatott 30 méteres katamarán nap- és szélenergiával, valamint saját hidrogénhajtóművel működik, és a tervek szerint februárban bont vitorlát.

Energy-Observer-under-construction-889x592

A hajót a francia Saint-Malo szárazdokkjában építették, még hátra van a napelemek, a szélturbinák és a hidrogénmotor beszerelése (a motor elektrolízis segítségével választja szét a vizet hidrogénre és oxigénre). „Ez lesz az első hajó, amely saját maga termel hidrogént” – idézte a Phys.org Victorien Erussard projektvezetőt.

solar-imp-640x411

A hajót jó időben a nap- és szélenergia hajtja, borús időben, szélcsendben, illetve éjszaka átkapcsol hidrogénmeghajtásra. A motort szintén a napelemek és a szélturbinák látják el árammal. Az ötmillió dolláros Energy Observer projekt mérnökei szerint ezzel nullára csökkenthető a szénkibocsátás.

Energy-Observer-rendering.jpg.662x0_q70_crop-scale

Maga a hajótest nem új: már 1994-ben megnyerte a Jules Verne trófeát, amikor megállás nélkül körbe hajózta a Földet. A félmillió dolláros díjazásnak köszönhetően a hajót kibővítették és továbbfejlesztették. Az Energy Observer világ körüli kalandozása hat évig tart majd, összesen 101 megállót terveznek a Kubától Indiáig tartó útja során.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!