Nagyszabású turisztikai fejlesztés Tihanyban

Január 8-án közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.

A pénteki alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, hogy a fejlesztés részben uniós, részben hazai forrásból megvalósuló, összesen 1,9 milliárd forintos beruházás elemeként jön létre. Hozzátette, hogy az összegen belül 1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, 700 millió forintból pedig az apátság végzi a felújításokat. Közölte: a beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, valamint a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat pedig jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése a tervek szerint idén ősszel várható.

Tósoki Imre kifejtette: a Csokonai ligetben alakítják ki a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket, az apátsági lépcsősor mellett az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el. A település 2030-ig megfogalmazott fejlesztési stratégiája összesen 40 beavatkozást tartalmaz, amelyek eredményeként megújul Tihany turisztikai kínálata – tette hozzá.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturisztikai igazgatója úgy fogalmazott, hogy Tihany „turisztikai szempontból nemzetközi szinten is értékesíthető település”. A beruházásnak köszönhetően pedig a település új arculatát meghatározó infrastruktúra jön létre. Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a közös gondolkodás és a tevékenykedés fontosságát emelte ki. Az apátság értékeit a fejlesztésnek köszönhetően három helyszínen, a múzeumban, a Csokonai-ligetben és a Belső-tó partján lehet majd megismerni – fűzte hozzá.

fotók: welovebalaton; flickr.com

forrás: MTI

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!