„Nagyon nehéz megérteni, mi történhetett” – a Bayesian elsüllyedése

2024. augusztus 21.
Címkék :

Az elsüllyedt 56 méteres Perini Navi vitorlás testvérhajójának kapitánya szerint „nagyon nehéz rájönni, mi győzhetett le egy ekkora hajót”.

David Hutchinson, a Rosehearty kapitánya elmondta, hogy az általa felügyelt jachtot már többször körbevitte a világon, és egyenesen „golyóállónak” nevezte az 56 méteres Perini Navi sorozatot. „Voltunk az Antarktiszon és Chilében, 70 csomós szélben is vezettük” – mesélte, és a hajó soha nem hozta őket olyan helyzetbe, amit kezelhetetlennek éreztek volna.

Hutchinson ugyanakkor megjegyezte, hogy voltak különbségek a Bayesian és a Rosehearty között. A legnagyobb a Bayesian 74 méteres árboca, amely nehezebb volt és növelte a szélnek kitett felületet. A jacht elrendezése is más volt, a Bayesianon a vendégkabinok előrébb helyezkedtek el.

A jacht olaszországi süllyedésének augusztus 20-áig hivatalosan egy halálos áldozata volt (feltehetően a szakács), további hat ember eltűnt:

Mike Lynch brit technológiai vállalkozó, akit egykor „Nagy-Britannia Bill Gatesének” neveztek.

Lynch 18 éves lánya, Hannah

 Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke

Judy Bloomer, a Morgan Stanley elnökének felesége

Chris Morvillo, a Clifford Chance londoni székhelyű ügyvédi irodának dolgozó ügyvéd

Neda Morvillo, amerikai ékszertervező és Chris felesége.

Úgy tudni, hogy a jachton ünnepelték Lynch nemrégiben elért győzelmét, amellyel 13 éve tartó ügy végére került pont, és felmentették a 8 milliárd fontról szóló csalás vádja alól.

Az olaszországi Szicília szigetén, Palermo közelében eltűnt hat ember keresése és mentése jelenleg is folyik. Lynch felesége, Angela Bacares és egy egyéves gyermeke a Bayesian kapitányával, James Catfielddel együtt a tizenöt kimentett ember között van. A búvároknak sikerült elérniük a Bayesian elsüllyedt hajótestét, amely 45 méter mélyen fekszik a parttól mintegy fél mérföldre.

A környéken tartózkodó szemtanúk „hurrikánszerű” körülményekről számoltak be a partoknál, de a helyi időjárási honlapok nem jeleztek súlyos szélvihart, ami arra utal, hogy az időjárási eseményt nem jelezték előre. Augusztus 19-én, helyi idő szerint hajnali 5 óra körül a Bayesian rossz időjárás miatt elsüllyedt.  A vitorlás az incidens idején horgonyon állt, illetve vesztegelt.

Az Olaszországban a neves Perini Navi által épített és 2008-ban átadott hajót a Ron Holland Design tervezte, míg a belsőépítészet Rémi Tessier munkája. A korábban Salute néven ismert hajót legutóbb 2016-ban újították fel.

fotó: boatinternational.com, marinetraffic.com, bbc.com

forrás: boatinternational.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!