Nagy változás készülődik Balatonfüreden

A balatonfüredi önkormányzat a helyi építési szabályozási terv módosítását tervezi annak érdekében, hogy végre eltűnjön a város határából a görög falunak nevezett, jó ideje azonban inkább szégyenfoltként „működő” bulihely.

A képviselő-testület évek óta dolgozik azon, hogy rendezni tudja, a már az ötlet megszületése pillanatától kudarcra ítélt egykori görög falu sorsát. Ezt a helyi szabályozási terv módosításával kívánják elérni. E szerint a területen a jelenlegi 30-ról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség, a terület fele pedig közpark besorolást kapna.

A város önkormányzatának honlapja szerint így „a teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően”. A helyhatóság jó ideje dolgozik azon, hogy megszabaduljon a funkcióját rég elvesztett ingatlanegyüttestől.

A közpark körülölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben körülbelül kilencven lakás kapna helyet. Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben.

A hányatott sorsú projekt csaknem 10 éves vergődés, több beruházó/kivitelező bedőlése, tulajdonosváltások sora után tudott megnyitni. Szinte soha nem üzemelt „teljes fordulaton”, sem a helyieket, sem a turistákat nem nagyon érdekelte a kék-fehér görög imázs, amely egy idő után terrakottába váltott, ám ez semmivel sem tette vonzóbbá – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!