Nagy sikert arattak a balatoni sportesemények

A hivatalos adat szerint 7309-en szálltak vízbe szombaton a 36. Lidl Balaton-átúszáson. A Balaton-átevezésen pedig 671 hajóban közel 1400 fő indult.


A Balaton-átúszáson a leggyorsabban a csúcstartó Papp Márk szelte át a tavat 1:00:26 órás idővel. A hosszútávúszó rekorddöntésre készült, de 2016-os 58:33-as eredményét nem tudta megjavítani, többek között azért, mert ezúttal válogatottbeli társak nélkül tempózott. A nők közül a mexikói Armenta Fernanda teljesítette a távot a leghamarabb, 1 óra 17 percen belül. A legidősebb úszó a 82 éves Bucsányi Elemér, illetve a nőknél a 80 éves Kertész Zsuzsanna volt. Előbbi 13., utóbbi 11. alkalommal úszta át a tavat.


A célba érkezés után Gurbán Béla veterán úszó – aki eddig mind a harminchat Balaton-átúszáson részt vett – azt mondta, hogy jó időben az átlagosnál kicsivel hidegebb és hullámosabb vízben teljesítette a távot. Az idei erőpróbát kétszeri halasztás után rendezték meg szombaton. Az úszóknak 5,2 kilométeres távot kellett teljesíteniük Révfülöp és Balatonboglár között. A résztvevők 80 magyarországi településről, illetve csaknem 40 országból érkeztek.

Mivel az evezés és az úszás azonos napon zajlott, sokan mindkét eseményen rész vettek. Az evezésre az előzetes nevezések alapján mintegy 250 hajót és 700 indulót vártak, ehelyett 671 hajó 1386 versenyzője vágott neki a Balatonnak, és szelte át a tavat.


„Számunkra is meglepő, hogy milyen hatalmas volt az érdeklődés – mondta Berényi Péter szervező. – Kimondottan családi rendezvénynek szántuk, amelyen egy kihívás keretében bárki megmérettethette magát, a Balaton közepén evezhetett. Ezt azért nem teheti meg mindenki a hétköznapokban ilyen biztonságos körülmények között.”


Az abszolút bajnok a Bagó Bálint, id. Lacsik Péter, ifj. Lacsik Péter, Kaszás Kornél, Kiss Bence, Krenák Mihály, Lovass Márk, Porubszky Norbert, Szabó Péter alkotta Győri Nyolcas hajó lett, amely 34 perc 11 másodperc alatt teljesítette a 10,2 kilométeres távot, Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!