Nagy sikert aratott a Zöldszalag Regatta

A Mandula legénysége egy Wia 435-össel nyerte meg az elektromos hajók versenyét, a Zöldszalag Regattát a Balaton keleti medencéjében, ahol mintegy negyven hajó vágott neki a távnak.

A rendezvényt 11. alkalommal rendezték meg Balatonkenesén, a teljesen megújult Balatonfői Yacht Clubban. A regatta egy különleges, csillagtúrára hasonlító ügyességi futam, amelyen az indulóknak egy elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük és megérinteniük a Balaton keleti medencéjében úgy, hogy néhány állomás a szárazföldön található.

A verseny fő témája az elektromos hajózás volt, de az érdeklődők más villanyjárműveket is megismerhettek, így bemutatták egy világmárka legújabb elektromos autóit és a híres elektromosszörfdeszka-gyártó különlegességeit is.

A többnapos rendezvényen a résztvevők száma évről évre nő, ami jelzi, hogy egyre népszerűbb az elektromos hajózás a Balatonon. Az első, 2012-es versenyen mindössze 12 hajó állt rajthoz, míg az idén mintegy 40 vágott neki a távnak. A Zöldszalag Regatta célja, hogy bizonyítsa, az elektromos hajók képesek egy feltöltéssel jelentős távolságokat is megtenni a Balatonon. Az e-hajók nem száguldanak, csak csendben suhannak. Környezetbarát meghajtásuk nem a sebességre, hanem a hosszú, nyugodt hajózásra fókuszál.

A hajók ezúttal is átlagosan óránként hét-kilenc kilométeres sebességgel teljesítették a 10 kijelölt pont érintésével a túraversenyt a keleti medencében. Bárki nevezhetett a saját elektromos meghajtású hajójával, az eredményeket pedig külön osztályokba sorolva, méret és akkumulátorkapacitás szerint értékelték. A hajók egyszerre vágtak neki a távnak szombaton, aztán mindenki a saját taktikája szerint haladt a pályán – írta a veol.hu.

A Zöldszalag Regatta végeredménye megtekinthető ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!