Nagy küzdelmeket hozott a Majthényi-emlékverseny

Az Agárdon rendezett Majthényi Zsombor-emlékversenyen ritkán látott pompás időjárási körülmények között körözhetett a mezőny.

Mindhárom napon a tervezett számú futamot teljesítették a vitorlázók, csúszás nem volt, halasztásra is csak szombaton kényszerült Majthényi Zsombor versenyvezető. Megérte a várakozás, mert kora délután hibátlan északnyugati szélben folytatódhatott a viadal.

A verseny súlyának megfelelően nagy mezőnyök jöttek össze, 101 OP, 34 Laser 4.7-es és 19 Laser Radial szerepelt a nevezési listákon. A tét és a sűrű mezőnyök ellenére kiemelkedően sportszerű futamokat teljesítettek a versenyzők, az öttagú zsűri mindössze három füttyös büntetést osztott ki és két óvást tárgyalt. Az OP-mezőny első futamától – amikor csak hatodszorra sikerült nekivágni a távnak – eltekintve a rajtok is különösebb atrocitások nélkül folytak. A rendezők folyamatosan korrigálták a szél kisebb-nagyobb változásait, így a futamokban valóban a tudás és a felkészültség döntött.

Nagy meglepetések így nem is születtek, minden osztályban az esélyesek végeztek elő, Optimistben a szparis Vladiszavliev Alexandar nyert klubtársa, Szabó Roni Oszkár előtt, az első hétben az SVE és a BYC versenyzői végeztek, a legjobb lányversenyző a THE-YKA-s Litkey Janka lett az összetett hetedik helyén.

Laser 4.7-ben az MVM versenyzője, Kovács Attila győzött, pontegyenlőséggel a THA-YKA versenyzője, Majthényi Zsombor (Pifu) előtt. Az első tízben öt THE-YKA-versenyző és négy BYC-vitorlázó sorakozott. Laser Radialban a Balatoni Yacht Club versenyzői uralták a versenyt: az első ötbe hárman is befértek, és a győztes Veisse Zoltán is a klub versenyzője.

A verseny legnagyobb küzdőjének – ezt a díjat az az optimistes versenyző nyeri el, aki minden futamot teljesítők között az utolsó – a KYK VSE versenyzője, Kovács Herbert bizonyult. A rendezőség kiosztott egy ad hoc fair play díjat is, amelyet Buzás Bojta kapott azért, mert egy versenyzőtársának visszavitte a menet közben elhagyott gaffrudját, amivel ellenfele tovább tudott küzdeni, ő maga viszont jó néhány helyezéssel hátrébb került az akció miatt.

(Fotók: Cserta Gábor)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!