Nagy csaták várhatóak az idei Helly Hansen Pünkösdi Regattán

Több mint száz hajót várnak a szervezők a nyugati medence idei első nagy túraversenyére, melyre hetek óta javában készülnek a csapatok.

Pünkösd vasárnap 9 órakor kor rajtol el Balatonföldvárról az idei Helly Hansen Pünkösdi Regatta mezőnye, a versenyt a névadó Helly Hansen mellett az Ilcsi kozmetikai márka és a balatonfüredi Villa Gyetvai borászat és rendezvényközpont támogatja.

Rajthoz áll mások mellett a tavalyi Kékszalag-győztes RSM csapata, amely múlt hétvégén megnyerte a Balatoni Évadnyitó Nagydíjat. Minden bizonnyal izgalmas játékra készülnek, ugyanis együtt vitorláznak majd a Kékszalag-rekorder Raiffeisen Fifty-Fifty magyar fejlesztésű katamaránnal, de nem hiányozhat a mezőnyből a Team Black Jack sem. Büki Gábor és a HUN 3 Bogi csapatának ez a verseny lesz a főpróba, ugyanis számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt hónapokban a katamaránon – nem titkoltan ők is a győzelemért érkeznek Balatonföldvárra.

Ott lesznek a mezőnyben a Balaton legszebb klasszikus hajói is. Rajthoz áll, és az idei versenyszezonját a Pünkösdi Regattával nyitja meg mások mellett a Pannónia 70-es cirkáló, amely osztálygyőztes lett tavaly a Kékszalagon. Bujdosó Ferenc, a csapat tagja elárulta: már a versenyt megelőző vasárnap megkezdték az edzést, és bíznak a bőszeles versenyben. A klasszikusokat erősíti az idei évben is a Tabu, dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökének kormányzásával.

„A TVSK hagyományosan háromnapos versenye idén egy nap alatt zajlik le, ám a tervezett mintegy 30 tengeri mérföldes táv és a prognózisok szerint változatos időjárási körülmények alaposan próbára teszik majd a résztvevőket, akiktől az idény első hosszú túrafutama komoly kitartást kívánhat majd meg” – mondta Náray Vilmos, a TVSK elnöke, a verseny rendezője.

A rajt Balatonföldvár előtt lesz, innen Ábrahámhegy és Fonyód érintésével kell majd az ugyancsak Balatonföldvár előtt elhelyezett célba vitorlázni. Amennyiben a szélviszonyok nem lesznek megfelelőek, pályarövidítésről dönthet a versenyrendezőség. A regatta limitideje vasárnap 19:00 óra.

A Helly Hansen Pünkösdi Regatta is csatlakozott a World Sailing és a Magyar Vitorlás Szövetség által közösen szervezett Steering The Course nevet viselő nemzetközi női vitorláshéthez, így a május 21-én kezdődő nemzetközi program első megmozdulása a vasárnap rajtoló túraverseny lesz. Sabján Annamária, a 4Ladies CUP Hungary alapítója elárulta, csapatukból két, tisztán női egység biztosan indul a versenyen, J24-essel és Elliottal.

Az aktuális nevezési adatok alapján biztosra mondható, hogy A Pünkösdi Regatta osztály- és ranglistaverseny is egyben a Dolphinnak, ranglistaverseny az összevont cirkálóknak,  a 70-es cirklóknak, a 25-ös jolléknak, a 8mOD-ban vitorlázó egységeknek, a Sudár Regatta, a 33-as osztály, a Regina, valamint a Nautic330 hajóosztályban versenyző csapatoknak.

fotók: Mag Andrea, TVSK

Összefoglaló film a 2020-as Pünkösdi Regattáról (melyet a koronavírus-járvány miatt csak ősszel lehetett megtartani):

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!