Múzeum lett a korábbi hadihajóból

2019. február 28.
Címkék :

Felújították a Bodrog nevű, egykori osztrák–magyar hadihajót, amely az elmúlt időszakban inkább hasonlított egy rozsdás ócskavasra, mint muzeális, történelmi értékre. Az újjászületett vízi jármű a belgrádi kikötőbe érkezett, és turisztikai látványosság lesz.


A több mint százéves hajó ágyúlövéseivel kezdődött meg hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án. Később sokáig kavicsszállító uszályként használták a Száván a szerb fővárosban, és át is keresztelték Szávára. A hajó egykor az Osztrák–Magyar Monarchia katonáit szállította, de sosem került vissza magyar kézbe. A felújítása vagy megvásárlása már többször is felmerült a szerb fővárosban, gyakorlati megvalósításra azonban csak most került sor.


A csatahajót 2017-ben Apatinba szállították, ahol egy évet dolgoztak a megmentésén. A törekvésnek végre szemmel látható eredménye is van, ma úgy fest, mint újkorában.


A katonai hajót 1904-ben bocsátották vízre az újpesti hajógyárban az akkori legkorszerűbb hajózási és hadi felszereléssel. Belgrádba tíz évvel később, 1914. július 28-án került.


A történelem során négy ország zászlója alatt járta a vizeket, háromszor elsüllyedt, éveken át elhagyatottan állt, és rongálódott, nem történelmi hadihajóhoz méltó feladatokat kapott – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!