Múltidéző kiállítás nyílt a Balatonról

2023. január 22.
Címkék :

Papírrégiségek és plakátok mutatják be a Művészetek Háza új kiállításán azt, hogy miként csábították a pihenni vágyókat a Balatonra 1930 és 1988 között.

A Balaton retró – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában elnevezésű tárlat a korszak több jellegzetes tárgya mellett a harmincas évekből képeslapokat, míg a hatvanas és hetvenes évekből jellemző plakátokat vonultat fel. A kiállítás a Dubniczay-palota három terében, a Várgalériában, valamint az udvarról nyíló Magtár épületrész két szintjén látható.

A Balaton retró tárlaton látható képeslapok többsége a harmincas évek világát idézi fel. Az 1960-as évek magyar plakátművészetének magas színvonalát bizonyítják a magángyűjteményekből érkezett IBUSZ-, Mahart- és Malév-sorozatok, emellett több angol, francia és német nyelvű felirattal ellátott, a korabeli külföldi vendégeket a Balatonra hívó reklámhordozót állítottak ki, valamint a korszakban népszerű bőröndcédulákból is látható egy válogatás.

A Magtár földszintjét strandként rendezték be, a sokak által ma is használt kempingszékkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval, míg az emeleten a Balaton partján játszódó filmek, például Bujtor István alkotásainak plakátjai, valamint A kenguru című zenés film hirdetésének dedikált példánya is látható. A tárlat május 14-ig tekinthető meg – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!