Működési engedélyt kapott a Hyperjet a Balatonon

2021. július 7.
Címkék :

A Hyperjet nevű hajó a Balatonon júniusban és július elején szállított utasokat, sőt az idén már megkapta a működési engedélyt a tóra. Bár ehhez mellőzniük kell a gyors manővereket, a merülést és perdülést.

A Hyperjet nevű, vízsugár-meghajtású, akár 90 kilométer per órás sebességre is képes hajó egyesek szerint hangos és nem a Balatonra való, ezért az üzemeltetése miatt az elmúlt években helyi tiltakozó petíció indult, és több, minisztereknek intézett képviselői kérdés tárgya volt az üzemeltetési engedélye és az ellenőrzése. A hajózási hatósági ügyekben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tavaly még azt közölte a nyári szezon végén Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére, hogy „a Hyperjet nevű személyszállító kishajó üzemeltetője a Balatonra vonatkozó üzemeltetési engedélyt – Budapest Főváros Kormányhivatalától mint hatáskörrel rendelkező hajózási hatóságtól – eddig nem kért és nem kapott”.

Az idén azonban a fővárosi kormányhivatal engedélyezte, kizárólag közforgalmú személyszállítás céljából, a kishajó balatoni üzemeltetését. A szabályozást 2021. január elsejei hatállyal módosították a fürdőzők biztonsága, zavartalan nyaralása érdekében. Az üzemeltetőnek nyilatkoznia kellett arról, hogy a személyszállítási szolgáltatást ellátó hajóval nem hajt végre közlekedésbiztonsági vagy forgalmi okból nem indokolt, a megszokottnál gyorsabb, hirtelen manővereket, azaz a korábban bemutatott merülést, perdülést az idén nem hajthatják végre a hajóval.

A közforgalmú személyszállítással kapcsolatban korábban kifogásként merülhetett fel az, hogy a Hyperjet nem két földrajzi hely között szállította az embereket, hanem Siófokról futott ki a vízre, és oda is tért vissza. Az üzemeltető honlapja szerint továbbra is elérhető a Siófokról induló és oda érkező „adrenalin élményhajózás” (20 perc 8000 forintba kerül, míg tavaly 30 percet hirdettek 8000-ért), de elérhető a „vízitaxi” szolgáltatás (azaz a közforgalmú személyszállítás) is, Siófok–Balatonfüred, illetve Balatonfüred–Siófok útiránnyal, kezdetben napi négy járattal. Az oda-vissza út 8000, az egyirányú út 4000 forintba kerül – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!