Műfészket kaptak a balatoni süllők

Kétezer-ötszáz süllőfészket helyeznek el a Balatonban, amelyek májusig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ívóhelyéül szolgálnak.

Egymás után dobálták le egy hajóról a műfészkeket Balatonvilágos, Tihany, Balatonberény, Fonyód partszakaszának előterében. „Négyszög alakú területeket jelölünk ki, amelynek a sarokpontjain nagy sárga bójákat helyezünk el. Ezeken belül horgászni, ezeken áthajózni tilos” – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Tavaly teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat. A boróka egyes élőhelyei védettek, csak kevés olyan legelőbesorolású területen található a növény, ahol gyéríteni lehetett az állományát, emiatt döntöttek úgy, hogy lecserélik ezeket a fészkeket.

Egy pályázat keretében négy éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb a halak számára, a kutatás keretében kihelyezett mesterséges fészkek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a legjobban működő prototípust legyártattuk, és a tavaly óta ezt helyezzük ki a tradicionális ívóhelyekre – mondta el Nagy Gábor. Hozzátette: a műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. Az új műfészkeket a süllőikrák kikelése után, de még a május eleji csónakos horgászszezon kezdete előtt tervezik felszedni – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!