Mozgalmas szezont zártak a vízi mentők

Az idén 443 vízi mentő teljesített szolgálatot a Balatonnál, ahol 32 településen 56 strandon és 7 medencénél, összesen 63 helyszínen voltak jelen a szakemberek.

Nagyon erős szezonon vagyunk túl – fogalmazott Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. – Azt hiszem, ezt mindenki érezte, hiszen meleg volt és minden körülmény ideális arra, hogy a Balaton megteljen turistákkal. Minden kolléga becsülettel dolgozott, ennek megfelelően meg is jöttek a várt eredmények. Ezúton is köszönjük azoknak a fürdőzőknek, akik hozzátették a magukét, de persze így is voltak sajnos balesetek.

Az idei nyáron a jobban előkészített kommunikáció meghozta a várt eredményt Bagyó Sándor szerint: nem az volt a cél, hogy elijesszék a turistákat, mert a Balaton egy biztonságos hely. – Ám, hogy ez így is maradjon, a média segítségével az egyéni felelősségérzetet kell növelni – mondta. – De nem elég tudni, mi kötelező, hanem a szabályokat be is kell tartani. Hiába olimpikon úszó valaki, ha például beüti a fejét a vitorlás lengő alkatrészébe és eszméletlenül zuhan a habokba – figyelmeztetett a szakember. – Azonban, ha mentőmellényt visel, jó esély van rá, hogy megtaláljuk a zavaros vízben is. Ott ugyanis rendkívül kicsi a látótávolság, ezért ha valaki elmerül, olyan őt keresni, mint egy tűt a szénakazalban.

Bagyó Sándor

A nyári szezon lezárult, ám elkezdődött a horgászszezon a Balatonon. – Csak megfelelő felszereltséggel, alapossággal, odafigyeléssel és kontrollal szálljunk vízre, ne feledjük el, hogy hideg a víz – figyelmeztetett Bagyó Sándor. – Ilyenkor könnyen olyan helyzetbe kerülhet a horgász, amelyet nem tud kontrollálni. Aki vízre száll függetlenül a viharjelzéstől, szerezzen be olyan kényelmes mentőmellényt, amely viselésével nem kerülhet nagyobb bajba. Mert segíteni annak tudunk, aki fent marad a vízen – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!