Montenegró – adriai célpont a természet szerelmeseinek

montenegro2aAmikor az Adriáról beszélünk, általában Horvátország jut az eszünkbe. Azonban a délkeleti részén ott található Montenegró, amely ma még nem annyira ismert, de annál gyönyörűbb célpont lehet, ha szeretjük a természetet és a tengert.
Autóval viszonylag lassan megközelíthető desztináció, hiszen autópályáknak, jó minőségű autóutaknak híján van még az ország. Ha azonban Dubrovnikban van környékén nyaralunk, érdemes egy nagyobb kirándulást tervezni – akár hajóval is – arrafelé, hiszen mind a Tara kanyon, mind a Durmitor Nemzeti Park önmagáért beszél.

Kotori-öböl

Délről a Kotori-öböl felől közelíthető meg az ország. A 7 km széles öböl folyóvölgyként jött létre. Területén több apró sziget is található, amelyeken kolostorokat, templomokat csodálhatunk meg. A tengerpart egyébként évről-évre több turistát vonz, a strandok mediterrán hangulata, a kávézók és éttermek tökéletesen idézik a már megszokott adriai hangulatot.

kotori-obol

Durmitor Nemzeti Park
A Durmitor hegység az ország északi részén található.  A nemzeti park 5400 hektárt foglal el, a Bjelašica hegy közepétől a Tara és a Lim folyó között. Legmagasabb hegycsúcsa a Bobotov kuk, amely 2523 m, de ezen kívül még hat 2000 méter feletti csúcs található a parkban. Területén egy jégbarlang, a Ledena pecina, és 17 gleccsertó is található. Kopár hegyek, látványos sziklák, legelők és mezők váltogatják egymást.

Ledena pecina

A parkot alkotó őserdő az egyike annak az utolsó háromnak, amely Európában még létezik. Közel százféle fa, és legalább 220 különféle növényfaj fedezhető fel, a több száz éves fák magassága eléri a 40–50 métert. Az ismertebb települések közé Boricje, Donja Bukovica, Trsa és Zabljak tartoznak.

Durmitor

Tara kanyon
A Tara folyó a róla elnevezett kanyonban kb 150 km-en keresztül kanyarog. A folyómedret körülvevő sziklafalak több helyen is elérik az 1300 métert. A sziklafalakat a bátrabbak a folyó felől is megcsodálhatják, ugyanis egyre népszerűbbé válik a vadvízi evezés.

Tara_kanyon

Szakavatott túravezetők kíséretében neki lehet vágni egy-egy távnak, de azért azt fontos megjegyezni, hogy a terep nem feltétlenül kezdőknek ajánlott!

Tara_kanjon_1

A Tara kristálytiszta, fennséges látványt nyújt. A folyóparti növényzet rendkívül dús, és híresek a környéken találhatófekete fenyők is. Kevesen tudják, de a Durmitor Nemzeti Park és a Tara folyó szurdoka már az UNESCO természeti világörökségek listáján szerepel.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!