Modernizálják a balatoni ivóvízellátást

A DRV Zrt. az egész balatoni térség vízmérlegének komplex javítására, pontosabban annak megtervezésére keresett ajánlattevőt. Decemberben eredményt hirdettek, két ajánlattevő volt, amelyek közül a nyertes elkezdheti Magyarország legnagyobb vízügyi beruházásának megtervezését.

A kiírás alapján a Balaton körül olyan vízügyi fejlesztés valósul meg, ami Magyarország viszonylatában biztosan kiemelkedő, és kiterjed a Balaton térségének ivóvízellátásának modernizációjára, a tó vízmérlegének komplex javítására, mindezeket új vízbázisra és megújuló energiaforrásokra alapozva.

A közbeszerzés műszaki leírása szerint szinte az összes balatoni települést érint a projekt, amelynek célja, hogy a térség ivóvízbázisát bővítsék. Ennek része, hogy a meglévő karsztvízbázisokat csak a „regenerálódási” határukig terheljék és bevonjanak jelenleg nem hasznosított, kihasználatlan vízbázisokat az ivóvízellátásba (például a Mura vizét). Valamint az is, hogy a vízellátás üzemeltetési költsége alacsonyabb és fenntartható legyen. Az ivóvízkészletek növelése mellett az új források a zalai, és somogyi termőterületeknek is olcsó öntőzővizet biztosítanának.

A beruházás elsődleges célja, hogy a Balaton környéki többségi állami tulajdonban lévő és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. üzemeltetésében álló regionális ivóvízellátó rendszerek főbb létesítményeit részben felhasználva a Balaton mint vízbázis teljes kiváltásával az érintett települések ivóvízellátását részben új vízbázisokra való áttéréssel új alapokra helyezze. A vízellátásban jelenleg részt vevő karsztvízbázisok (Nyirád és Kincsesbánya) felhasználása mellett újakkal is bővül a vízbeszerzés (Halimba, Inota), továbbá a Murát mint vízbázist is bekapcsolják, azaz részben új vízbázisra térnek át. A beruházás keretében regionális távvezeték rendszerek épülnek ki, a meglévő rendszerek kapacitásának szükséges növelésével.

A két ajánlattevő közül a P&B Aqua Kutatási, Fejlesztési és Műszaki Tanácsadó Zrt. által vezetett konzorcium lett a nyertes, ők adták a kisebb árajánlatot a tervezési, engedélyeztetési munkák elvégzésére, ami nettó 2,78 milliárd forint volt, míg a második pályázó közel 3,5 milliárdért vállalta volna az előkészítési munkákat.

A nyertes vállalatnak elsőként a projekt teljes körű műszaki előkészítési és tervezési feladatainak ellátása lesz a dolga, illetve hogy megszerezze a megvalósításhoz szükséges engedélyeket, amelyekhez különböző tanulmánytervek és hatástanulmányok szükségesek (környezet hatástanulmányok, környezetvédelmi hatósági engedélyek kiadásához szükséges hatásvizsgálatok, technológiai tervezési és méretezési számítások, nyomvonaltervek, egyéb dokumentációk elkészítése). Ezen túl, többek között új mélyfúrású kutak létesítésére, új vízműtelepre, szennyvíztisztító telepek bővítésére, szennyvízcsatorna kiépítésére és megújuló energiatermelő rendszer kivitelezésére is tervet kell készíteniük. A beruházás előkészítése 2023-ig tartana, a megvalósításra pedig 2027-ig kerülne sor – írta a portfolio.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!