Modernista házikó a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy összképéből pontosan annyira lóg ki ez a különleges formájú, igényesen felújított, ikonikus dizájnbútorokkal és antik kincsekkel berendezett ház, mint az előtte sorakozó kiviültetvény a Balaton-felvidéki táj szőlőinek sorából.

A Szent György-hegyi modernista nyaraló a tanúhegy házai között évtizedek óta különcként állja a tekinteteket, felújított formájában ugyanakkor tökéletesen példázza, mennyi egyéniség és megmenthető lehetőség is lakozik azokban a modernista nyaralókban, amelyek esztétikailag ma is értéket képviselnek. A meredek hegyoldalba vájt borospince a térszinten teraszban végződött, és az erre ráhelyezett előreugró tömegben kaptak helyet a lakóterek, aminek köszönhetően a terasz félig fedett, félig nyitott lett.

Az eredetileg belsőépítész Horváth Ágnes – a Padthai Wokbar egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója – egy kirándulás alkalmával szeretett bele a Szent György-hegy déli oldalán fekvő Hegymagas szépségébe. Később eladó ház után kutatva talált rá a szokatlan formájú házikóra, ami aszimmetrikus hullámpala tetejével feltűnően eltért a hegy többi épületétől. A házat Bánfalvi Koppány építész segítségével újította fel, aki az eredeti tervrajzoknak alapján modernizálta az épületet. Ennek megfelelően a két eredeti állapotban megmaradt oromfalra új fedélszék került, a korhűséghez való igazodás miatt, a korábbi azbesztes hullámpala helyére pedig egy modern változat.

A ház összes részlete, az oromfalak ablakai, az ékszerűen bevágott, előtetős bejárati ajtó szintén eredeti jegyek voltak, de az ajtó feltűnő piros színe révén új minőséget és hangsúlyosabb karaktert kaptak. A szigetelése után, a pinceszinten egy modern, jakuzzis, üvegfalas borkostoló helyiséget alakítottak ki, amelynek egykori funkciójára ma a két modern borhűtő utal. A galériás első szintre került az egyterű konyha-nappali rész, a galériára pedig a hálószoba. A belső egykarú lépcsőt szintén lecserélték és a korábbi galéria helyére is új, acélszerkezetes, üvegkorlátos galéria került. A korábbi parkoló helyén, a ház pinceszinti síkjával egy vonalban, egy kisebb vendégházat is kialakítottak, a két épületrészt a kertbe vezető lépcső választja el egymástól. A ház leglátványosabb része az üvegfalas kiugró első szint, ahonnan páratlan látvány nyílik a Badacsonyra, a Szigligeti-hegységre, a Gilvesy Borászatra, az egykori Esterházy-présházra és természetesen a Balatonra.

A hely – pontosabban a hegy – szellemében a ház lábazatán alkalmazott bazaltkövek díszítőelemként a ház belső tereiben is megjelennek. A tulajdonos eredeti szakmája és jelenlegi hobbija révén kifinomult ízléssel megkomponált, eklektikus belső tereket alkotott, rengeteg ikonikus dizájnbútorral és dísztárggyal, amikhez összeválogatott antik, retró és a huszadik század közepéről származó kiegészítőket társított.

A házhoz tartozó, lankás kertbe telepített kiviültetvénye pedig üdítő látvány és igazi kuriózum a Szent György-hegy dűlőinek rendezett szőlősorai között – írta az octogon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!