Modern gladiátorok a óceánon

spirit-of-hungary-skipper-nandorGladiátorként teljesít Fa Nándor és az egész mezőny a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat képviselője szerint.


A szakember elmondta, a november 6-án elrajtolt mezőny tulajdonképpen már túlvan egy transzatlanti versenyen, mivel átkelt az óceánon, s a hajósok önmagában erre is már évekig készülnek.

fleet-at-start

Rengeteg vitorlacsere van ilyenkor a változó szelek miatt, egy ilyen csere pedig megfelel egy spinningedzésnek, mivel harminc perc alatt egy liter vizet veszítenek a versenyzők, és Nándinak 63 évesen kell megtennie ezt – jelentette ki Varga Lajos, aki a felkészülésről azt mondta, 40 ezer mérföld előzetes vitorlázás van egy ilyen nagy versenyben, a nyáron Fa Nándor másodmagával átkelt az Atlanti-óceánon, majd egyedül hazavitorlázott New Yorkból.

fleet-at-start-of

A szakember közölte, a 15 ezer óra alatt épített hajó három éve van vízen, s azóta folyamatosan fejlődik, módosultak a beállítások. A két héttel ezelőtti induláskor több százezer ember gyűlt össze a rajtnál, aztán a versenyzők hirtelen egyedül maradnak, Fa Nándor saját bevallása szerint egy hét alatt áll át a megváltozott környezetre. Ami a napi ritmust illeti, a magyar hajós mindössze 3-4 órát alszik 20 perces időszakokban, radartávolságonként, de előfordulnak olyan extrém körülmények is, hogy 36 órát is fenn kell lennie egyhuzamban.

fleet-at-start-of-the

Arról, hogy az éllovas brit Alex Thomsont jelenleg 15 francia követi, Varga Lajos úgy vélekedett, ez egy nagyon francia verseny, a francia ipar részéről hatalmas szponzoráció kapcsolódik a Vendée Globe-hoz, s egy hatéves hajó ott már elavultnak számít. Ennek ismeretében még jobban felértékelődik Fa Nándor mostani 19. helye az eredetileg 29 fős mezőnyben, mivel többek között egy 2015-ös hajóval indult holland riválisát is megelőzi.

fleet-at-start-of-the-

Az első hat versenyző egy frontnak köszönhetően meglógott a többiektől, a 7–8. helyen állók azért kapaszkodnak, hogy ne szakadjanak le, ők már csak a következő alacsony nyomású levegőtömegre tudnak „felülni” – ismertette a helyzetet a szakember, aki szerint délen az lesz a probléma, hogy a felmelegedés miatt északabbra tolódott a jéghegyek határa, így nehezebb ott haladni, mint 15 évvel ezelőtt. „A tervek szerint Nándi 90-100 nap alatt szeretne célba érni” – tette hozzá.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!