Mindenkit próbára tesz a hatalmas szél

photo-Most is keményen fúj, de éjjel végképp felüvöltenek a negyvenesek a déli Atlanti-óceánon, ahol Fa Nándor és közvetlen ellenfelei közelítik az Indiai-óceánt.

Az a szűkebben hat-, bővebben kilenchajós csoport, amely egymással szoros versengésben hosszú napokon keresztül kereste az utat az Atlanti-óceán déli részén, hogy a Szent Heléna magas nyomású övezet gyenge szeleiből mielőbb kijusson délkelet felé, immár a nyugat felől keletre rohanó magas nyomású rendszerben száguld.

photo-sent-from-the-boat

Ebben a csoportban a Spirit of Hungary vitorlázott a leggyorsabban. Fa Nándor az elmúlt 24 órában 16-18 csomós átlagokat teljesítve 390 tengeri mérföldet tett meg. Előrébb is lépet egy helyet, Stéphane Le Diraisont megelőzve.

photo-sent-

De az igazán kemény idő most éri utol őket. Az ég beborult, a hullámok egyre nőnek, a szél pedig lassan bedurvul. Ott vannak az „üvöltő negyvenesek” világában. A 30 csomós és erősödő, egyre hidegebb szélben vitorlázó Le Diraison mondta tegnap: „Előző nap még a magas nyomású rendszerben voltunk. Most viszont az alacsony nyomású front előtt vitorlázunk, és a helyzet kezd elvadulni. A szél egyre erősödik, egyre magasabbak a hullámok és az ég teljesen beborult. Nehezen tudok aludni, piheni, mert a hajó gyors és közben irdatlan a zaj. Az Imocák nagyon zúgnak, ráznak, olyan hangokat adnak ki, mintha menten ketté akarnának törni.”

photo-sent

Nándi és Le Diraison mögött száz mérfölddel a legidősebb versenyző, a 66 éves Rich Wilson kezdi rosszul érezni magát. „Nagy a zaj, a hajó folyamatosan rázkódik, és olykor olyan érzésem támad, mintha egy irányíthatatlanná vált, szakadékba zuhanó tehervonaton ülnék. Folyamatosan kapaszkodni kell és kitartani. A stressz, különösen éjszaka, szinte elviselhetetlen. Testileg és lelkileg egyaránt kényelmetlen, nekem legalább is biztosan” – mondta az amerikai versenyző.

photo-

Eközben 3500 mérfölddel előrébb, keletebbre, túl a Kergülen-szigeteken Alex Thomson visszavette az első helyet Armel Le Cléac’h-től. A Hugo Boss-szal vitorlázó walesi versenyző – az egyetlen nem francia az élmezőnyben – 12 nappal ezelőtt egy víz alatti tárggyal ütközve elvesztette a jobb oldali támaszuszonyát. Így csak jobbcsapáson képes maximális sebességgel, szárnyalva vitorlázni. Ám az elmúlt napokban a gyengébb szélben ritkán nyílt erre lehetőség, illetve most éppen jobbcsapáson rohan mindkét vezető hajó, ami lehetőséget adott neki az előzésre.

photo

Ők ketten megléptek az üldözők elől. Sébastien Josse a harmadik helyen, 650 mérfölddel lemaradva, nagyjából 2-3 napi hátrányban vitorlázik, a negyedik Jérémie Beyou pedig már több mint ezer mérföldes lemaradásban van Thomsonhoz képest.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!