Mindenből egy kicsit: túra a Közép-Adrián

2016. szeptember 7.
Címkék :

littlebitofeverything_02_discover-island-hvarcom_658Egy ilyen kaland megtervezésekor figyelembe kell venned az utasok életkorát, hangulatát, hajlandóságát, hogy megfelelő ajánlattal állj elő. Most egy olyan mixet ajánlunk, amely intenzív programnak ígérkezik, de remekül kitölti a hetet.

Úszkálás békés öblökben, a természet szépségének kiélvezése, a helyi konyha remekeinek sorra kóstolása, némi városnézés, cseppnyi buli – és persze annyi vitorlázás, amennyit csak enged az időjárás! Mentőmellényeket fel (az „öveket becsatolni” nem lenne autentikus), irány a nyílt víz!

littlebitofeverything_01_flickrcom_658
A spliti régióból (Trogir, Kaštela, Split) indulva vágunk bele a kalandba, mindjárt a hajó átvételének délutánján. Első úti célunk a Jorja-öböl (Šolta déli oldalán), ahol a családi vállalkozásban működő Kike étteremben költjük el a dalmát specialitásokkal tűzdelt vacsorát. Horgonyon állva éjszakázunk, de csak akkor, ha nem délies irányú szél fúj, mert akkor más hely után kell néznünk.

littlebitofeverything_05_visitbraccom_658
Másnap Hvar szigete felé vitorlázunk, majd elhaladunk mellette, hogy Šćedrón álljunk meg. A szárazulat alapvetően lakatlan, nevének kimondásánál pedig lényegesen egyszerűbb megtalálni. Választhatsz, hogy melyik ágban vetsz horgonyt, hogy aztán átadd magad a délutáni úszás, sznorkelezés gyönyörének, esetleg tégy egy kisebb kirándulást a fenyőligetben. Két-három családi üzemeltetésű étterem működik itt, érdemes betérni valamelyikbe, és nem pusztán a kulinária miatt, hanem hogy elbeszélgess a helyiekkel.

littlebitofeverything_04_bestofcroatiaeu_658
Reggelre kelvén ismét nagy etap következik, Korčula városáig megyünk, ahol a kőből épített városfal, az őrtornyok és a templomok mesélnek a gazdag történelmi múltról. Művészeti boltok teszik teljessé a képet, itt helyi alkotók remekeiből szemezgethetsz, ha valami ajándékot keresel az otthon maradottaknak, vagy emléket vinnél haza magaddal. Másnap lényegében az előző napi szakaszt teljesítjük, ezúttal visszafelé, a Hvarral szembeni ACI Marina Palmižana lesz a hajó szálláshelye. A miénk azonban nem, mert gálaruhába vágjuk magunkat, és vízi taxival megindulunk a horvát nyár buliközpontja felé, ami hajnalig tartó programot ígér. Naná, hogy ezek után csak pihentető program fér bele: Vis szigete egy-két óra alatt elérhető, a Stončica-öböl vagy Vis városi kikötője tökéletes helyszíne lesz a pihenésnek. Akit pedig még mindig visz a lendület, az a Fort George nevű szórakoztatóegységet célozza meg.

littlebitofeverything_03_atlas-croatiacom_658

Vis külső oldalán hajózva számtalan öböl kínálkozik megállásra, a Zöld-barlangba például mindenképp érdemes beúszni, netán ugrálni a környező sziklákról. Éjszakázhatunk itt, vagy elmehetünk egészen Komižáig, ahol vagy a mólóra, vagy bójára tudunk állni. A kis faluban sétálva elképzelhetjük, milyen volt egykoron a mediterrán térség hangulata. A szűk utcákat kísérő házak és a bennük-előttük élő helyiek, amint nagy ívben tesznek a turistákra – a dalmátoknak ezt a fajta nyugalmát lehetetlen leírni.

littlebitofeverything_00_discover-island-hvarcom_658_318

Az utolsó nap nincs választási lehetőség, meg kell indulni a bázis felé. Figyelj oda, hogy időben érkezz meg, de azért egy-két úszás még férjen bele: Livka-, Bobovišća- vagy Nečujam-öböl, esetleg Milna vagy Rogač – az utóbbi két helyen benzinkút is üzemel, úgyhogy letudhatjuk a kötelező tankolást. Elismerjük, hogy kell némi lelkierő a fentiekhez, egyrészt, mert a nagyobb távolságok miatt muszáj reggel időben indulnod, másrészt pedig olyan gyönyörű helyekre jutsz el, amelyekből nem feltétlenül elég egy délután-este. De nyugi, az Adria nem szalad el, itt lesz legközelebb is. Ahogy a bérelhető hajók sem mennek sehova, megvárják, amíg visszatérsz.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!