Milyen a jó legénység?

Chris Tibbs, az ARC időjárási szakértője, egy személyben gyakorlott szkipper, megosztja saját tapasztalatait arról, milyen számára az ideális legénység, akivel szívesen átszelné az Atlanti-óceánt.

Nem csak szakmai szempontokat kell figyelembe venni, hiszen akár több mint három hétig kell együtt élnie a szkippernek, a hajó tulajdonosának és a legénységnek. Megeshet, hogy ilyenkor régi barátságok bomlanak fel és újak köttetnek gyakorlatilag idegenek között.


Jó társaság
Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy jó élmény legyen a hajózás. A legfontosabb a biztonságos és hatékony vitorlázás. Ugyanakkor meghatározó élmény, hogy egy-egy felmerülő probléma esetén ki hogyan reagál, ez sokat elárul az ember személyiségéről.


Alkalmazkodóképesség
Mindenképp szükséges, hogy a legénység megossza vitorlázó tapasztalatait és meglátásait, illetve nyíltan kommunikálja a felmerülő igényeit (alvás, étkezés, tengeribetegség) útközben. Ugyanakkor a rugalmasság fontos kritérium, mivel végső soron minden döntés felelőssége a szkippert terheli, így nincs szükség a „pedig én megmondtam…” típusú mondatokra a fedélzeten. Sokat segít a konfliktusok elkerülésében az is, ha mindenki rendben és a helyén tartja a felszerelést, valamint nem zavarjuk meg egymás éjszakai nyugalmát felesleges zajjal vagy fénnyel éjszaka.


Együttélés
Egy transzatlanti vitorlázás során – mobiltelefonok és számítógép szórakoztatása nélkül – lehetőség nyílik a hosszabb beszélgetésekre, egymás valódi megismerésére és a rejtett értékek felfedezésére. Ugyanakkor a napi rutin során is kialakul egy egészséges munkamegosztás. Mivel valóban csapatként kell együttműködni, mindenkinek meg kell találnia a maga feladatait a főzéstől a karbantartási munkálatokig változatos területeken. Konfliktusok természetesen előfordulhatnak, de érdemesebb a pillanat hevében visszafojtani a feltörő indulatokat és később nyugodtan megbeszélni a helyzetet, hiszen komoly sebeket ejthet egy-egy rosszul irányzott mondat.


Megjegyzés
Tulajdonosként különösen fontos, hogy a legénység, amelyet beengedünk a privát szféránkba, vigyázzon a hajónkra. Talán a lustaság és a gondatlanság a legnehezebben tolerálható ilyen szempontból. A vitorlázótudás hiánya könnyebben pótolható, de a megfelelő hozzáállás elengedhetetlen a mindenki számára élvezetes közös vitorlázáshoz.


Forrás: yachtingworld.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!