Miért tartják magasan a Balaton vízszintjét?

2024. február 22.
Címkék :

Jócskán a téli szabályozási szint fölött van a Balaton vizének szintje. Emiatt erősebb szélben megbillen a tó, és ilyenkor a parthoz közeli területeket elárasztja a víz.

A fonyódi vízmércén kis híján 130 centis vízállást mértek a napokban. Ez jóval magasabb, mint a télre meghatározott 110 centiméteres érték. A vízügyi szakemberek folyamatosan engedik a vizet, de nem csökken jelentősen a víz a Balatonban.

„Mindig a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történi, ám újra és újra nagy mennyiségű csapadék érkezik a vízgyűjtő területre. A Zalán keresztül folyamatosan érkezik utánpótlás a Balatonba” – fogalmazott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az alacsonyabban fekvő déli parti településeken azt mondják, örülnének, ha gyorsabban engednék a vizet a tóból. „Bízom azokban a szakemberekben, akik erről döntést hoznak, de azt kérem, hogy mindenképpen legyenek figyelemmel arra is, hogy a mi esetünkben 120 centi fölött, már eléggé problémás tud lenni egy ilyen napokig tartó szeles idő” – ezt már Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke mondta.

Fonyódon viszont örülnek, ha magasan áll a víz a tóban. „Amikor magasabb a vízállás, akkor sokkal tisztább és sokkal szebb a Balaton vize és ezért is örülünk a magas vízállásnak. Egyébként mi azt tartjuk, hogy bízunk a szakemberekben és bízunk a természetben is, hiszen a Balatonnak van egy természetes apadási és áradási folyamata is” – hangsúlyozta Erdélyi Barnabás, a település alpolgármestere.

A vízminőségnek nyáron jót tesz, ha bőven van víz a tóban. „Amikor melegszik az idő, a víz gyorsan fel tud melegedni, így akkor az abban lévő mikro- és makroélővilág és a növényzet is beindul” – mondta Joó Tamás vitorlázó.

Nyári időszakban, egy-egy kánikulai napon akár egy-másfél centit is csökkenhet a Balaton szintje. Egy száraz, csapadékmentes szezon végére így 50 centi víz is eltűnhet tóból – írta az atv.hu.

YouTube video

fotók: functionalareas.eu, xpatloop.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!