Miért erősebb a szél a Balatonon?

Egy-egy hidegfront vagy ciklon átvonulásakor a magyar tenger térségében sokszor jóval erősebb szél fúj az országos átlaghoz képest. A jelenség hátterében gyakran a Bakony és a Balaton együttes hatása áll.

Az északnyugati szélre merőleges hegyvonulat és a sík, eltérő hőmérsékletű vízfelszín hatására sajátos légköri folyamatok alakulnak ki a térségben. A Bakony miatt függőleges kilengésű légköri hullámok jöhetnek létre a hegy déli területei, illetve a Balaton felett. Az ilyen, úgynevezett lee hullámok hatására a Balatonnál különösen erős szél fújhat, és a szél erősségének térbeli változékonysága szokatlanul nagy lehet – olvasható Horváth Ákos meteorológus tanulmányában.

A szakember az október 13-i időjárási helyzetet elemezi, amely során órákon keresztül megfigyelhető volt, hogy míg az északi parton gyakoriak voltak a viharos széllökések, addig a délin az erős fokozatot sem érte el a szél sebessége. Olyan időszak is volt, amikor a tó közepén az erős alapáramlással ellenkező irányban fújt a szél. A jelenség hátterében egy több órán keresztül fennmaradó orografikus állóhullám volt, amely nemcsak a szélviszonyokra, de a felhőzetre és a csapadékra, illetve az időjárást alakító ciklon szerkezetére is hatást gyakorolt.

A meteorológus képekkel és videókkal illusztrált cikke megtalálható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!