Miben segítenek a szörfboltok?

2022. február 23.
Címkék :

A szörfkereskedők rengeteg pluszinformációt kapnak a gyártóktól és még több visszacsatolást kapnak a korábbi vevőiktől, akik sok esetben jó barátaik, hiszen sok időt töltenek együtt a vízen, ráadásul a személyes tapasztalatuk sem kevés.

A teljesen kezdők vannak a legnagyobb gondban, mivel a szörf kiválasztásakor általában pár évre előre kellene gondolni, de nem lehet átugrani a fokozatokat. Ha valaki középhaladóknak való, azaz 100-120 literes deszkát választ elsőnek, garantáltan hamar elmegy a kedve, mert ezekkel egyszerűen lehetetlen tanulni, a deszka túlságosan instabil, nem lehet rajta felhúzni a vitorlát, és ez a további folyamatokat ellehetetleníti. Két-három szezon után viszont pont ezek a deszkák adnák a legnagyobb örömöt. Ráadásul a deszka térfogata és a vitorla felülete az egyéntől is függ, nem csak a tudástól. Vannak ökölszabályok, mint hogy tanulásra a sportoló súlya plusz kb. 50 literes deszka a minimum, de a vásárlók pénztárcája nagyon sokszor kompromisszumokra késztet. Abban biztos lehetsz, hogy az új, kifejezetten oktatásra szánt, svertes, minimum 80 cm széles, 3 méter alatti, 170-200 liter körüli deszkák a legjobbak az első lépésekhez, de a pár éve hódító felfújható SUP-deszkák között is van néhány (pl. Simmer Makana), amire vitorlát lehet szerelni, és ezek is megfelelők az első lépésekre, illetve strandszörfözésre. Ilyenkor még nem fontos, hogy erős szélben vagy nagy hullámok között mi hogyan adná a legnagyobb teljesítményt, a jó kezelhetőséget és a végsebességet.

A gyártók többsége komplett kezdővitorlázatot is kínál (például Gunsails LiteRide), ahol 100 százalék, hogy passzol az árbóc és a bum hossza, illetve típusa a vitorlához. A cél, hogy jobb- és balcsapáson, egyszerű fordulóval – szél felé – eljussunk pár száz méterre, majd vissza a kiindulási pontra. Elég sok mozgást és egyensúlyt kell összehangolni ehhez az egyszerű művelethez, meg kell érteni a szörf fizikáját és „látni” kell a szelet is. Ha ez megy, ami szabadidődtől függően pár hónap is lehet, érdemes továbblépned, azaz nagyobb szelekbe is bemerészkedni. Ha erősebb a szél, az eredeti, 4-5 négyzetméteres tanulóvitorla is soknak tűnhet, de csak elsőre. Jó technikával a siklás élvezetes lesz, és egyre nagyobb vitorlázattal egyre gyorsabb leszel. Ez a fázis a freeride deszkák és vitorlák terepe, itt az idő 130 liter körüli deszkára váltani és 6 négyzetméter körül választani vitorlát. A többi kiegészítőt, az árbócot és bumot a gyártók és a kereskedők ajánlása szerint érdemes megvenni. Hirtelen sok paraméter kerül a képbe: azonos térfogatú deszkák különböző formákkal, hossz- és szélességi méretekkel, vitorlák erősítésekkel, stabilabb/lágyabb profillal, árbócok több hosszban, különböző karbontartalommal, dinamikával és ívvel, szkegek formája, bumok anyaga, a ruházat, illetve egy csomó olyan dolog, amit érdemes tapasztaltabb sporttársakkal megvitatni vagy bízni a kedvenc boltodban.

Két kihívás lesz, amit muszáj meglépni. Az első a trapézolás, azaz a karok tehermentesítése, a második pedig a wasserstart, azaz a vízből indulás. Ha mindkettő megy, akkor a vízen töltött idő megsokszorozódik, és az esések után sem lesz megterhelő újraindulni. Ki fog nyílni a világ és akár a motorsportban, eldöntheted, hogy krosszozol vagy pályázol, azaz a hullámok felé indulsz, esetleg a tempósabb szlalomszörfözés felé sík vízen, erős szélbe vágysz vagy inkább mégse, netán foil szörföznél, freestyle-oznál. Érdemes a tengerek és szeles helyek felé venni az irányt, mert nem elég megvenni a profi szörföt. Hiába a jó felszerelés, ha keveset vagy vízen.

Keresd a szörfösök társaságát, órákat tudnak beszélni arról, hogy milyen hibákat követtek el a pályafutásuk alatt, de még inkább arról, hogy micsoda fantasztikus élményeket milyen csodálatos helyeken éltek át. A windszörf sok sportágnál bonyolultabbnak tűnik, már maga tanulás folyamata is hosszú, sőt, egy életen át tart, de pont ezért – és ezt idei közvélemény-kutatásunk is megerősítette – erős elköteleződést jelent. A szörfösök jóval több mint a fele több mint 20 éve űzi ezt a sportot, amihez a természetközeli, környezettudatos, laza életmód is hozzátartozik. Ennyien nem tévedhetnek! Lépj be a legmenőbbek közé!

Hollósi Péter

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua magazin 152. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!