Mesterséges szigetek épülnek az óceánban

A Csendes-óceán közepén fekvő Kiribati Köztársaság ritkán szerepel a hírekben, pedig stratégiai elhelyezkedése mellett van néhány érdekessége. Nem véletlen, hogy Kína épp itt szeretne mesterséges szigeteket építeni.

Ez a világon az egyetlen ország, amely a földgolyó mind a négy féltekéjén fekszik, miután az Egyenlítő és a hosszúsági skála 180 fokos meridiánja is áthalad rajta. Teljes területe 3,5 millió négyzetkilométer, ebből a szárazföld mindössze 800. Nyugaton a Gilbert-, keleten a Line-, míg középen a Phoenix-szigetek alkotja a három szigetcsoportból és 32 korallzátonyból álló országot. A lakosok száma mintegy 120 ezer fő. Az egymástól különálló gazdasági zónák fő bevételi forrása a halászat. Itt található a világon a legnagyobb potenciálisan fenntartható tonhalállomány, de más vándorló halakban is bővelkedik a térség, illetve rengeteg kiaknázatlan mélytengeri ásványi lelőhely is található Kiribati felségvizein.

A sziget stratégiai jelentősége már a második világháborúban előtérbe került, amikor az amerikaiak Japán elleni offenzívájának egyik fontos bázisa volt, közvetlenül Hawaii mellett. Az ország legnagyobb problémája, hogy mindössze néhány méterrel van a tengerszint felett, így az éghajlatváltozás miatti tengerszint-emelkedés komoly veszélyt jelent.

Az országban jelentkező belpolitikai feszültségek pedig éppen kapóra jönnek az egyébként a Csendes-óceáni térségben rendkívül agresszívan terjeszkedő Kínának. 2019 szeptemberétől a második négyéves ciklusát kezdő kiribati kormány határozottan nyitott Kína felé, és máris tető alá hoztak egy megállapodást, amely szerint a távol-keleti ország a lagúnák kotrásával segít visszaszerezni a tengertől értékes földterületeket, mesterséges szigetek építésével újabb ipari területeket hoz létre, valamint épít két óriási ipari kikötőt a kínai teherhajóflotta számára. A munkákat vélhetően ugyanaz a kínai kotróhajóflotta végzi, amely a Dél-kínai-tengeren nemrég már épített mesterséges szigeteket, hatalmas pusztítást okozva az ottani korallzátonyokban és az élővilágban.

Kiribatit valóban fenyegeti az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés, azonban ha elkészülnek a kikötők és a mesterséges szigetek, Kína egyszerre szerez befolyást az egyre fontosabb halászati terület, az ásványi kincsek és a legfontosabb csendes-óceáni kereskedelmi útvonal felett. Máshol is hasonló beruházások zajlanak, például a Francia Polinéziához tartozó Haóban egy 2 milliárd dollár értékű halgazdaság-fejlesztési projekt keretében megszereztek egy régi francia katonai bázist nagy méretű teherszállító gépek fogadására alkalmas repülőtérrel és egy teljes hadihajóflotta befogadására képes öböllel.

A második világháború amerikai sikereinek kulcsa a Csendes-óceánon éppen ezen szigetek feletti ellenőrzés megszerzése volt. Mostanra Kína jelentős erőforrásokat mozgósít, hogy gazdasági és kommunikációs fölényt szerezzen a térségben.

(forrás: The Strategist blog)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!