Miért kezdj el szörfözni?

2019. július 23.
Címkék :

A vízen sikló windsurfnél aligha van látványosabb vízi sport, a színes vitorla, a száguldó szörf vonzza a tekinteteket és a fotósokat.


A szörfözés egy hosszú tanulási folyamat, és az első pár órához szinte biztos, hogy szükséged lesz oktatóra, aki kisebb, laza csoportokban tanítja a kezdőket. Szinte egy sporttábort képzelj el, bemelegítéssel, elméleti felkészítéssel a szörfösökre egyébként is jellemző laza hangulatban.

Ha már az alapokon túl vagy, akkor jön a gyakorlás. Ez egy kicsit magányosabb és nem annyira látványos, de hasznos, hiszen rengeteget fogsz tanulni kitartásról, a saját határaidról és olyan élményeket szerzel, amelyekre korábban nem is gondoltál. Elkezded figyelni a természetet, az időjárás és a szél alakulását, a többi szörföst, megosztod a tapasztalatokat, és lassan fanatikussá válsz. Kialakul a saját stílusod, azaz, hogy a sebesség, a hullámok vagy a freestyle manőverek felé indulsz-e tovább.

Kívülről nézve a windsurf nem tűnik nagy fizikai megterhelésnek, de amikor már huszadszor húzod fel a vitorlát kezdőként, akkor rájössz, hogy a lábad és a kezed mitől remeg. A helyes technika és a korszerű felszerelések sokat segítenek ezen, de az igazi sport akkor jön, amikor erős szélben is be akarsz menni. Ilyen körülmények között a szörfözés nagyon dinamikus, talán nincs is olyan nyári sport, amely ennyire megmozgatja az összes testrészed.

A szörfözés kortalan. Tízéves kortól, de akár 70 évesen is lehet szörfözni, tiszteletben tartva az életkori sajátosságokat. A kicsiknek a gyerek-, a nyugdíjasoknak freeride vitorla a legmegfelelőbb. Családi programnak is ideális, a tanulási folyamat összehozza a generációkat.


Olyan sose lesz, hogy mindent tudsz a szörfözésről, hiszen folyamatosan marad kihívás benne. Eleinte a még erősebb szél, a még nagyobb hullámok, a bonyolultabb manőverek, az extra végsebesség, esetleg a hydrofoilozás a víz felett, vagyis mindig lesz következő lépcsőfok. De az sem baj, ha csak a saját kedvedre pár órára kiszabadulsz a vízre. Biztosan elrepülnek a gondok, ahogy belekap a vitorládba a szél.

Hollósi Péter

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!