Mérgezés Zanzibáron: kilenc ember halt meg tengeriteknős-hús fogyasztás miatt

2024. március 14.
Címkék :

8 gyermek és 1 felnőtt meghalt, miután tengeriteknős-húst ettek a Zanzibárhoz tartozó Pemba szigetén. További 78 embert kórházba szállítottak.

A tengeri teknősök húsát Zanzibáron ínyenc csemegének tartják, de rendszeresen előfordul, hogy az ételmérgezés egy fajtája, a chelonitoxizmus halálos áldozatokat követel.

A múlt pénteken késő este elhunyt felnőtt az egyik gyermek édesanyja volt, aki már korábban elájult – mondta Dr. Haji Bakari, a Mkoani körzet egészségügyi tisztje. Elmondása szerint a teknőshúst kedden fogyasztották el, a laboratóriumi vizsgálatok pedig megerősítették, hogy az összes áldozat tengeri teknőshúst evett.

A kelet-afrikai Tanzánia félautonóm régiójának számító Zanzibár hatóságai katasztrófavédelmi csapatot küldtek a helyszínre, arra szólítva fel az embereket, hogy kerüljék a tengeri teknősök fogyasztását.

2021 novemberében Pembán hét ember, köztük egy hároméves gyermek halt meg, miután teknőshúst ettek, három másik pedig kórházba került. A chelonitoxizmus ritka és potenciálisan életveszélyes betegség, amely a szennyezett tengeriteknős-hús fogyasztása miatt alakul ki, s nincs ismert ellenszere, de a betegség megelőzhető, ha kerüljük a nyers vagy főtt tengeri teknőshús fogyasztását.

fotók: onlymyhealth.com, theguardian.com, poison.org

forrás: theguardian.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!