Melyik úton menjek? – OSTAR 1992

2021. április 6.
Címkék :

Abban az évben Europe 1STAR néven rajtolt el a verseny, 76 indulóval, köztük rengeteg franciával, akik addigra uralták a sportnak ezt az ágát. Az időjárás-előrejelzés rengeteg bizonytalanságot tartalmazott.

Olyan nevek sorakoztak a rajtvonalon, mint Loïck Peyron (Fujicolor II), Florence Arthaud (Groupe Pierre 1er), aki nem sokkal korábban nyert a Route du Rhumon, az előző verseny győztese és rekordtartó Philippe Poupon (Fleury Michon), Laurent Bourgnon (Primagaz), Philippe Monnet, Paul Vatine (Haute Normandie) az 1988-ban győztes trimarán fedélzetén, Francis Joyon (Banque Populaire), Jean Maurel és Hervé Laurent.

A kiszámíthatatlan körülmények között hamar szétnyílt a mezőny, Joyon északnak tartott, Vatine délnek, Bourgnon és Peyron maradt középen. Egy hétnek kellett eltelnie, hogy kialakuljon valamiféle sorrend, közben eltört az épp vezető Bourgnon nagyvitorlaschott-sínje, aztán Arthaud felborult Újfundlandnál, Poupon pedig komolyan visszaesett egy törött svert miatt. Így végül csak egy maradt, a féltávig tulajdonképpen kivárásra játszó Peyron. Csak a célhoz közeledve kezdett markánsan gyorsulni, hogy aztán 24 órát verjen a második célba érőre. Érkezése után elárulta, végig tudott volna fürgébb lenni, de nem ismerte eléggé a hajót (a kanadai Mike Birch helyét vette át a Fujicolor II-n), az ideje 11 nap, 1 óra, 35 perc lett.

Figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak a Vendée Globe-ra tervezett 60 lábas egytestű vitorlások: Yves Parlier (Aquitaine-Innovations) például közel került ahhoz, hogy 14 nap alatt teljesítse a távot. Miközben Mike Birch és David Scully 40 lábas, Nigel Irens tervezte trimaránjaikkal párosversenyeztek, Etienne Giroire (Up my sleeve) szépen leelőzte mindkettőjüket, és rekordidővel húzta be a négyes kategória (Class 4) győzelmét, leverve mindenkit a kettes és hármas (elméletileg gyorsabb) kategóriában is.

Az 1988-ban odaveszett Jester replikája pedig életben tartotta a hagyományt, hogy mindig induljon ilyen nevű hajó a regattán.

Az OSTAR korábbi évei

(forrás: rwyc.org, fotók: actunautique.com; voile.banquepopulaire.fr; bymnews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!