Megvédik a Horvátországban nyaralókat

Horvátországban mint egy 70 ezer turisztikai dolgozó beoltását kezdik meg április közepén. Az állandó munkavállalók mellett az idénymunkások is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók körébe.

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter a horvát közegészségügyi intézet képviselőivel tartott egyeztetést, amelynek két kiemelt témája volt: a turisztikai dolgozók oltásának megkezdése és az üdülőhelyeken a turisták tesztelésére szolgáló további tesztállomások létrehozása. A találkozón megvitatták a mintegy 90 ezer magánszállás-kiadó mielőbbi beoltásának lehetőségét is.

A Turisztikai és Sportminisztérium arra kérte a turisztikai szakmai szövetségek tagjait, hogy gyűjtsék be az oltakozni szándékozó munkavállalók adatait. A jelentkezőket két csoportba osztanák be: az egyikben azok a dolgozók lennének, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel, figyelembe véve azokat is, akik csak korlátozottan tudják betartani a közösségi távolságtartást, mint például a konyhai dolgozók, míg a másodikba azokat sorolnák, akik kevésbé kerülnek közvetlen kapcsolatba a vendégekkel, mint például a szolgáltatói csoportok és irodai alkalmazottak.

„Az, hogy Horvátország az elsők között kezdi el beoltani a turisztikai dolgozókat, rendkívül fontos, hiszen így még erőteljesebben tudjuk magunkat biztonságos úti célként pozicionálni. A Safe stay in Croatia projekt mellett ez további garanciát jelent a turistáknak arra nézve, hogy Horvátország az itt üdülni vágyó minden vendég számára képes szavatolni a biztonságos nyaralás előfeltételeit.”

A turisztikai dolgozók oltásának megkezdése mellett a szakmai találkozón megállapodtak arról is, hogy az üdülőhelyeken felül a szállodákban, a kempingekben, illetve a kikötőkben is létrehoznak tesztállomásokat a turisták részére, illetve egyetértettek abban, hogy külön edukációban részesüljenek a turisták tesztelését bonyolítók.

(forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség, fotók: insightvacations.com; escales.ponant.com; balcanicaucaso.org; bloomberg.com; roughguides.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!