Megvannak a koronavírus-járvány „nyertesei”

A karanténidőszak „szobafogságában” – a védőoltás-bejelentések hatására – egyre többen keresik a jövő évi utazási ajánlatokat. Egyre nehezebb olcsó repülőjegyeket találni tavaszra és nyárra.

De nem csak az ultra diszkont-légitársaságok jönnek ki jól a járványhelyzetből. A múlt hét folyamán a Lufthansa árfolyama több mint 25 százalékot nőtt néhány perc alatt, a Wizz Air bő, míg az Accor SA szűk 20-at. Évtizedenként egyszer ha előfordul, hogy ennyire gyorsan árazzon át a piac szektorokat, most megtörtént: a tőzsde lényegében kikiáltotta a koronavírus-járvány közelgő végét. A kiváltó ok: a Pfizer és a Biontech bejelentése arról, hogy a közösen fejlesztett védőoltásuk a harmadik klinikai fázisban végzett vizsgálatok szerint 90 százalékban hatékonynak tűnik.

A légitársaságok közül február 12. óta a kiváló pénzügyi helyzetben levő Ryanair és a Wizz Air eltüntette teljes veszteségét, a Lufthansa 40 százalékosra csökkentette bukóját, az Easyjet 51, míg az International Airlines Group (British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus) 77 százalékkal értékelődött le február óta. A legnagyobb vesztes a Norwegian, amelynek újabb megsegítését elutasította a norvég kormány.

A szállodaláncok között az Accor már csak 27, a Marriott 20 százalékos visszaesésnél tart. Az online szállásközvetítő Booking Holdings a válság másik nyertese lehet, hiszen teljesen ledolgozta idei veszteségét, és a TripAdvisor is már csak 18 százaléknál tart. A különbség jól tükrözi azt, hogy ki veszített több foglalást az idén, a harmadik negyedben 75 százalékos visszaesést jelentő Trivago a tőzsdén is szenved.

Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy az ultra diszkont-légitársaságok vészelik majd át a legkönnyebben a válságot. Ehhez hozzátette: abban a pillanatban, ha egyértelművé válik a járvány lefutása, a forgalom nagyon gyorsan vissza fog térni. Ez látszott nyáron, a járvány első hullámának apadásakor, és úgy tűnik, hogy a Pfizer-bejelentés óta a piacot egyáltalán nem érdeklik a következő hónapok, és azt árazzák, amire a Wizz-vezér utalt. Azaz amint jön az oltás, a karanténból kiszabaduló emberek tömegesen kezdenek utazni – írta a forbes.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!