Megválasztották a leginkább turistabarát várost

Egy felmérés szerint Amszterdam a világ leginkább turistabarát városa. A top 20-as listában további kilenc európai város szerepel, de Budapest nincs köztük.

Ikonikus csatornáival, festői szépségű épületeivel és néhány sajátos tulajdonságával Amszterdam érdemelte ki a leginkább turistabarát város megnevezést az Authentic Vacations utazási iroda felmérésén. Ez részben meglepő, mert az utóbbi hónapokban, években a város több olyan intézkedést is hozott, amellyel a tömegturizmust szeretnék csökkenteni. Emellett az amszterdami szállásokra pluszadót róttak ki, megadóztatják a csoportos városnézést és más holland városokat ajánlanak maguk helyett.

A felmérés során a településeket különböző tényezők szerint pontozták, mint a hotelszobák száma, a repülőtér elérhetősége és minősége, a helyiek boldogsága, az angolnyelv-tudás, a biztonság és a turisták helyiekhez viszonyított aránya. A maximálisan elérhető pontszám 100 volt.

Amszterdam kimagaslóan teljesített a reptér közelsége és a helyiek boldogsága kategóriákban, összesen 70 pontot összegyűjtve. 67 ponttal Bécs került a dobogó második fokára, kiemelkedő pontszámmal a biztonság kategóriában, Dubaj pedig ugyanennyi pontot kapott, maximális pontszámmal a repülőtér minősége kategóriában – írta a turizmusonline.hu.

A 20 leginkább turistabarát város a következő:

 1. Amszterdam
 2. Bécs
 3. Dubaj
 4. London
 5. Koppenhága
 6. New York
 7. Berlin
 8. Sydney
 9. Hongkong
 10. Vancouver
 11. Madrid
 12. Párizs
 13. Chicago
 14. Dublin
 15. Tokió
 16. Barcelona
 17. Melbourne
 18. Róma
 19. Bangkok
 20. San Francisco
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!