Megújult a híres badacsonyi műemlék

2024. január 17.
Címkék :

Végéhez ért az északi Balaton-part 2011-ben műemlékként is elismert épülete, a badacsonytomaji Tátika étterem felújítása.

A város kikötőjének közvetlen szomszédságában található kulturális emléket az EB Hungary Invest Kft. újította fel, a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint az EBH Invest az épület rekonstrukciójára, az Everling Városépítő Kft. pedig a környezetének megújítására szerződött a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nzrt.-vel.

A Callmeyer Ferenc tervezte épület eredetileg közvetlen a vízparton állt, konzolja a víz fölött feküdt, azonban a rendszeres téli jegesedést nem bírta, így később feltöltötték az előtte található területet és ma itt terasz található. A Tátika az 1980-as években is kapott egy átépítést, szintén Callmeyer Ferenc tervei alapján.

Miközben az 1962-ben átadott műemlék mai állapotában is idézi egykori kinézetét, a felújításnak köszönhetően új funkciókkal is gazdagodott. A tervek szerint a megnyitást követően az alsó szintjén információs iroda, illetve a turisták fogadását, várakozását szolgáló közösségi tér jön létre, a felső szint pedig étteremként működik továbbra is.

A projektben többek között gépészeti szerelési munkákat (hőszivattyús fűtési rendszer, víz- és szennyvízhálózat, fűtés), valamint villamos erős- és gyengeáramú szerelési munkákat (biztonságtechnikai rendszer, számítástechnikai rendszer, villámhárító) és felvonóépítést is végeztek, több mint ezer négyzetméteren – írta a magyarepitok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!