Megújul két tihanyi szabadstrand

Hárommilliárdos költségvetéssel folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programja, amelynek részeként megújul Tihany két szabadstrandja. A Somosi 50, a Gödrös strand 100 millió forintból újul meg.

Mindkét strandnál a magas vízállás miatt mintegy negyven centiméterrel megemelik a lídó szintjét, amely új betonréteget is kap. Helyreállítják, illetve pótolják a strandok partszakaszának teljes hosszában a kőszórást. Felújítják a járófelületeket, a járdákat, a Gödrösnél három, a Somosi strandnál pedig egy új öltözőfülkét létesítenek.

A hét-nyolcszáz fürdőző befogadására alkalmas Gödrös strandnál a vízfelületre egy vízi vidámparkot is telepítenek, ennek használatáért viszont már külön kell majd fizetni – olvasható a márciusi Tihanyi Visszhang című helyi lapban. A Somosi strandnál a biztonságos közlekedés érdekében az út és a járda között egy védőkorlátot építenek.


Már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok – Balatonkeresztúr, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonszemes, Zamárdi és Örvényes –, amelyek fenntartása éves szinten sokszor tízmilliós költséget jelent az érintett önkormányzatoknak. Ezeket helyi bevételekből kellett finanszírozni, ugyanis eddig a strandfejlesztési pályázatokon csak a megtérülő beruházásokat, vagyis a fizetőstrand-fejlesztéseket támogatták – írta a hirbalaton.hu a Tihanyi visszhang újság cikkére hivatkozva.

(fotó: funiq.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!