Megújul a népszerű balatoni pihenőhely

Balatonfüreden új, mindenki számára megközelíthető partszakaszt nyitnak meg a látogatók előtt. Az egykori Brázay strand és a Balatonfüredi Horgászegyesület területén parkosítanak és egy negyven férőhelyes látvány-csónakkikötőt, illetve -kölcsönzőt alakítanak ki.

Balatonfüreden a városvezetés évtizedek óta következetes vízparti sétány- és zöldfelület-fejlesztést folytat, amelyhez legtöbbször sikerül megnyernie a magánbefektetőket is, akik az adott sávot közhasználatra átadva, egységes terveket elfogadva fejlesztenek. Ezzel mindenki jól jár: a befektetők számára jól bérbe adható üzletek és vendéglátóhelyek alakíthatók ki nagy teraszokkal, a városlakók és turisták számára pedig szélesebb sétányok és több fasor létesül.

Az Aranyhíd sétány nagy területű strandok mentén vezet, így azok nyitvatartási idejében nem biztosít valódi vízkapcsolatot. Ezt a hiányt pótolja a most kiépülő Brázay park, amely két parti telek összevonása után épülhetett ki.

Brázay park tájépítészeti fejlesztési koncepció főbb célkitűzései: közvetlen vízparti kapcsolat létesítése a sétánnyal; a vízparti kapcsolat további erősítése egy nagy méretű, közösségi használatú stéggel; strandolás nélkül is lehetőség biztosítása a vízparti kikapcsolódásra; közösségi használatú zöldfelület és gyalogosfelületek növelése; kerékpárosok számára nagy területű kerékpártároló hely kialakítása, ezáltal a kerékpáros-gyalogos konfliktusok csökkentése; vízparti aktivitások biztosítása minden korosztálynak, vízparti hangulatú egyedi játszóeszköz gyerekeknek; kreatív fövenypart: egy óriás homokozó nemcsak gyerekeknek, vízjáték; szenior-szívbeteg fitneszeszközök; hinták minden korosztálynak; csendes pihenőterek az árnyékos parkrészeken és a vízparton; a tájra, vízpartra jellemző növények telepítése, szabad átlátások biztosítása a vízparti kapcsolat erősítéséért; a vízparti városrészre jellemző anyaghasználat és dizájn.

Az Aranyhíd sétány felől két fő tengely vezet le a vízpartra, ezek mentén az átlátásokat kitisztítják. A védendő nádas mellett egy nagyobb, közösségi használatú stég létesül, beépített fa pihenőágyakkal és ülőfelületekkel, a tihanyi panoráma felé fordulva. A parkban egy vízjáték is lesz, amely az egész évben járható burkolt felületen létesül, süllyesztett fúvókákkal.

A régi korok vízparti aktivitásait felidézve a partközelébe sok lengőhintát és egy ún. kreatív fövenypartot terveztek, ami egy óriás homokozó, fapalló jellegű ösvényekkel keretezve és tagolva, nem csak gyerekek számára. A közeli kéz- és lábmosó biztosítja a megfelelő higiéniát. A park szélein nagy táblákra a régi korok fürdőzéseit idéző fotók kerülnek.

Az Aranyhíd sétányhoz közeli sávban játszóteret alakítanak ki, vízparti hangulatú mászó elemekkel, akácfa oszlopokból és kötelekből. A Szívkórház közelsége miatt a szenior korosztály és szívbetegségből gyógyuló látogatók számára speciális kültéri fitneszparkot alakítottak ki.

A park területén egy étterem is épül, nagy teraszokkal, közhasználatú mosdókkal. Kapcsolódó projektként az Aranyhíd sétánynak ez a szakasza is megújul, valamint tervezik a strandok összenyitását is szezonon kívül, így valóban a Balaton partján lehet majd végigsétálni Füred keleti szélétől egészen a Vitorlás térig – írta az epiteszforum.hu.

Mindeközben a nyugati végen: épül a Kékszalag sétány.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!