Megtisztul a Tisza a PET Kupán

Tizenhét hajó és mintegy 250 ember vágott neki az idei PET Kupának a Tiszán. A két nap során 33 köbméter hulladékot, többségében PET-palackot gyűjtöttek össze.

Ez a szám még minden bizonnyal növekszik, hiszen a tokaji pihenés után Tiszalökig mennek a hulladékból épített tutajokkal. Hankó Gergely projektvezető elmondta, ez a mennyiség még több lenne, ha az illetékes szervek nem takarítanák a folyót. A palackok többsége Kárpátalja felől érkezik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél messzebb kerülnek a határtól, úgy változik a hulladék összetétele ukránról magyarra.


A PET Kupát ebben az évben ötödször hívták életre, a kezdeményezés mellé állt a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség is. Kárpátalján egy szemléletformáló programot is indítottak az ottani szemétgyűjtés mellett, és bíznak benne, hogy a tevékenységük további támogatókra talál. Már most is több nagyvállalat segíti az akciót, a cél, hogy az ország második legnagyobb folyója minél kevesebb szemetet szállítson.


Az induló csapatok között pedig települések is részt vesznek, ebben az évben Vásárosnamény, Zsurk és Cigánd is saját hajót indított a már meglévő, jórészt baráti társaságok mellé – írta a boon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!