Megtaláltak egy 100 éve elsüllyedt hajót

2017. június 16.
Címkék :

Az Egyesült Államok parti őrségének száz évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg a hatóságok Dél-Kalifornia partjainál.

Az USCG Cutter McCulloch annak idején 35 perc alatt süllyedt a tenger fenekére, miután a hatalmas ködben összeütközött egy utasszállító gőzhajóval. A parti őrség járművének legénységét a gőzhajó fedélzetére menekítették. Az amerikai parti őrség az 1917. június 13-i baleset 100. évfordulóján jelentette be, hogy megtalálták a McCulloch roncsait, nem messze onnan, ahol a hajó elsüllyedt.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint az amerikai parti őrség tavaly ősszel fedezte fel a roncsokat egy rutinvizsgálat alkalmával. Az erős áramlatok és a nagy mennyiségű üledék miatt azonban rendkívül nehéz lenne elmozdítani a hajót, ezért a szakemberek azt tervezik, hogy a hullámsírjában hagyják az egyárbócos vitorlást.

Az USCG Cutter McCulloch a spanyol–amerikai háború idején kezdte meg szolgálatát az 1800-as évek végén, majd az Egyesült Államok nyugati partvonalán, később pedig Alaszka partjainál teljesített szolgálatot – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!