Megtalálták Cook kapitány hajóját

Endeavour_James_Cook80% az esély arra, hogy régészek Rhode Island partjainál rábukkantak James Cook kapitány legendás hajójára, az Endeavourra. A hajót 1778-ban látták utoljára, amikor is teherszállító hajóként üzemelt a függetlenségi háborúban.

Összesen öt roncsot találtak Newport kikötőjének közelében, és ez az a hely, ahol a hajó utoljára feltűnt. A kutatás következő fázisában a kitatócsoport alaposan megvizsgálja a talált roncsokat, hogy be tudják majd azonosítani melyik hajóhoz tartozhattak.

Az Endeavour eredetileg szénszállító hajónak épült, nagy raktere és sekély merülése miatt viszonylag lassúnak számított. Átépítése után került fedélzetére James Cook, ekkor még másodtisztként. A hajó útját a részletesen vezetett hajónaplókból ismeri az utókor. Az utazás 1771-ben tért véget, ekkorra az Endeavour már nagyon rossz állaptban volt. Az Admiralitás tovább is adott rajta, egy kereskedő vette meg, aki felújította és Lord Sandwich-re keresztelte.

Captain_James_Cook

Az Endeavour – vagyis ekkor már Lord Sandwich – annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A régészek pedig vélhetően ezekre a roncsokra találtak rá.

endeavour-profile

Az Endeavourról egyébként számos makett és replika is készült, a leghíresebbet 1998-ban bocsátották vízre és ma is az egyik legnépszerűbb vitorlás. Jelenleg a Sydney Tengerészeti Múzeum tulajdona.

Az Endeavour (vélhető) alapadatai:
– teljes hossz: 43.7 m
– törzs hossza: 33.3 m
– súly: 397 tonna
– szélesség: 8.89 m
– árbócok magassága (becsült): 33,5 m/39m/24m

Endeavour_makett

Forrás: National Geographic

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!