Megtalálták az elsüllyedt tengeralattjárót

2019. november 4.
Címkék :

Egy a második világháborúban rejtélyesen eltűnt brit tengeralattjáró roncsát találták meg Málta partjainál.

A HMS Urge tengeralattjáró Máltán állomásozott és számos sikeres missziót hajtott végre ellenséges hajók ellen, mielőtt a brit haditengerészet a búvárhajó és a flotta többi részének áthelyezését rendelte el Egyiptomba. A hajó 1942. április 27-én indult útnak 32 fős legénységével, 11 fős kiegészítő személyzetével és egy újságíróval a fedélzetén.

A kitűzött időpontban azonban nem érkezett meg Alexandriába, sorsát rejtély övezte, egészen mostanáig. A Máltai Egyetem kutatócsapata két évtizedet töltött azzal, hogy átvizsgálja a környező tengereket. Az Urge parancsnoka unokájának kérésére átvizsgáltak egy olyan régiót is, amelyet egykor hevesen bombáztak a náci haderők.

Hanglokátorokkal készített felvételeken láthatóvá vált egy tengeralattjáróra emlékeztető alakzat 130 méter mélyen, a partoktól mintegy 3 kilométerre. A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a HMS Urge-ről van szó.

A kutatók megállapították, hogy az U-osztályú tengeralattjáró orrából hiányzik egy nagy darab. A sérülés nagyon erős robbanásra utal, ami azt jelzi, hogy a hajó nagyon gyorsan süllyedt el, nem hagyva esélyt senkinek a túlélésre. A tengeralattjárót valószínűleg eltalálta egy robbanószerkezet, amikor még a felszínen siklott, röviddel azt követően, hogy az éj leple alatt elhagyta Máltát. A tervek szerint áprilisban ünnepélyes keretek között hivatalosan katonai sírrá nyilvánítják a területet – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!