Megtalálták az elátkozott gőzhajót

2018. november 22.
Címkék :

Kilencven évvel ezelőtt, 1928 szeptemberében süllyedt el a kanadai Huron-tóban a Manasoo brit gőzhajó, amelynek most találták meg a roncsait.

A gőzöst 1888-ban építették a glasgow-i hajógyárban, 39 éven keresztül Maccassa név alatt hajózott, de 1927-ben eladták, és átkeresztelték Manasoora, ami a tengerészek szerint balszerencsét hoz. A hajó alig egy évvel később el is süllyedt, a fedélzetén 16 emberrel.

A hatóságok évtizedeken keresztül hiába keresték a Manasoo hullámsírját. Végül néhány elszánt roncsvadász, köztük Cris Kohl történész, Ken Merryman búvár és társuk, Jerry Eliason találta meg a több mint hatvan méter mélyen fekvő, meglepő épségben megőrződött roncsot, amelynek fedélzetén egy 1927-es Chevrolet Coupét is találtak. Az autó Donald Wallace-é, a hajó tulajdonosáé volt – ő volt az egyetlen, aki túlélte a 16 ember életét követelő katasztrófát.


A kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, mi okozhatta a Manasoo tragédiáját. Csupán annyit tudni, hogy a gőzhajó 1928. szeptember 14-én éjjel két óra körül viharba került, majd az oldalára fordult, és elsüllyedt. John McKay kapitány ugyan megpróbálta elérni vele a közeli szigeteket, de hiába, a hajó még azelőtt elsüllyedt, hogy megközelíthette volna a partot – írta az nlcafe.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!