Megtalálták a rejtélyes tengeralattjárót

2016. október 20.
Címkék :

U-BoatEgy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Skócia partjai közelében, az Ír-tengeren.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB–85 jelű tengeralattjáróját találták meg, amely a hivatalos feljegyzések szerint 1918-ban süllyedt el. Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint egy tengeri szörny támadta meg a 45 méter hosszú hadihajót.

scansub1

A legénységnek viszont szerencséje volt, mert mindenkinek sikerült kimenekülnie. A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész nem hisz a szörnyről szóló történetben. „A valóságban az UB–85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál” – mondta.

A most remarkable post-war incident was the washing up on the rocks at Falmouth, England, of two German U-boats. They were cast up but a few feet apart; both had been sunk during the war. 1921. INP. (OWI) Exact Date Shot Unknown NARA FILE #: 208-PR-10K-1 WAR & CONFLICT BOOK #: 709

McCartney szerint legalább 12 brit és német hajóról tudnak, amely az Ír-tengeren süllyedt el. „Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UBIII osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB–85-ről és testvérhajójáról, az UB–82-ről” – hangsúlyozta. – „Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket. A rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról” – tette hozzá.

U-boat2

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!