Megtalálták a legendás hajót

Az egyesült államokbeli Rhode Island partjainál vélték felfedezni a régészek James Cook hajója, az Endeavour maradványait.


A hajó 1764-ben épült, és szénszállítóként működött, Earl of Pembroke néven. Később megvette azt a brit haditengerészet, és már Endeavourként kelt útra 1768-ban a brit Plymouth kikötőjéből, hogy két évvel később Ausztráliához érkezhessen.

Az amerikai függetlenségi háborúban börtönhajóként használták a Lord Sandwich II-re átnevezett vitorlást, majd 1778-ban egy tengeri ütközet előtt elsüllyesztették, hogy blokádot képezzenek vele.


Az Ausztrál Nemzeti Múzeum 2020-ra tervez egy expedíciót a helyszínre, ugyanis akkor lesz a 250. évfordulója annak, hogy az Endeavour kikötött a kontinens partjainál. Ugyanakkor néhány törmeléknél aligha kerülhet több Ausztráliába a hajóból: egyrészt Rhode Island kormánya, már 1999-ben bejelentette, hogy saját tulajdonának tekinti azt, másrészt a hajóból mindössze néhány foszladozó deszkát és azokon némi kőnehezéket hagytak meg az eltelt évszázadok – írta a nepszava.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!