Megnyílt a vitorlások faluja

2016. október 17.
Címkék :

VG2016_17_VillageGrandOpening©spiritofhungary_mixpress_IMG_0845-1024x768Ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit a 8. Vendée Globe hivatalos verseny faluja. A rajtig hátralévő három hétben több mint kétmillió látogatót várnak a 2500 négyzetméteres létesítményben.

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a háromhetes, programokkal, érdekességekkel szinte fesztiválhangulatot idéző rendezvény, amely a világ legnehezebb vitorlásversenyéről, az „óceánok Everestjéről”, a Vendée Globe-ról szól.

VG2016_17_VillageGrandOpening©spiritofhungary_mixpress_IMG_0845-1024x768

A verseny faluja minden eddiginél több látványosságot kínál a látogatóknak. A technológiai újításoktól az interaktív installációkon át megismerkedhetünk a szkipperekkel, csapataikkal, szponzoraikkal, a verseny valamennyi jellegzetességével sőt, megtekinthető egy valódi Imoca 60-as hajó is.

VG2016_17_VillageGrandOpening©spiritofhungary_mixpress_IMG_0886-768x1024

A fő attrakció természetesen a Vendée Globe ponton, ahol az utolsó két napot kivéve minden látogatónak lehetősége van végigsétálni, és közvetlen közelről tanulmányozni a hajókat. Az igazi hősöknek számító szkipperekre is sokan vadásznak, mindenki élesre töltött kamerával sétál, hogy egy-egy pillanatra megfigyelhesse az előkészületek, bepakolások utolsó pillanatait.

SOH-FA-N-VG-Village-2016_oct16IMG_6594-1

Az elmúlt napokban került sor az úgynevezett skipper briefingekre, azaz a kormányosértekezletekre. Ezek többnyire zárt ajtók mögött zajlanak, szkippereknek kötelező és a legfontosabb versenyszabály pontokról, esetleges változásokról, szakmai összefüggésekről, időjárás-előrejelzési adatforgalomról, hajó- és hajós biztonságról, biztonságtechnikáról, a hajók hajósok egészségügyi kommunikációjáról és még sok-sok egyéb tennivalóról szólnak.

SOH-FA-N-VG-Village-2016_octo16DSCN3260

Minek és hogy kell megfelelni, hogy jelenhet meg vizuálisan, illetve a szigorú szakmai kritériumok szerint a hajó és hajós a versenyen, és ha nem, milyen büntetési tételekkel kell szkippernek számolni. Nemcsak pont- vagy időlevonást, de súlyos pénzbüntetéseket is tartalmaz a versenyszabály idevonatkozó paragrafusa. Mindenki igyekszik a legjobban megfelelni, de minden hajósnak komoly listája van az elvégzendő feladatokról.

SOH-FA-N-VG-Village-2016_oct16IMG_6611

Fa Nándor és a Spirit of Hungary is felkészül az időjárás-előrejelzést szolgáltató cég új szoftverének használatára, amely nem lecseréli, hanem kiegészíti az eddig használt navigációsszoftver-garnitúrát. Tréning és tesztmód előzi meg a nagy értékű szoftverek és szolgáltatókhoz kapcsolódó szerződéskötéseket. hétvégén a Squid nevű belga cég szakemberei, programfejlesztői keresték fel a Spirit of Hungaryt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!