Megmenekülhet a csopaki tölgyfa: lázas munkában a famentők

2023. szeptember 1.
Címkék :

Nem először próbálták meg elpusztítani a csopaki strand tavaly elfűrészelt öreg tölgyfáját, de a szakértők szerint már van remény, hogy a fa ezt is túléli.

Tavaly november egy éjszaka valaki elfűrészelte a csopaki strand egyik legidősebb tölgyfáját. A teljesen érthetetlen tett indítékát csak találgatni lehet, a legvalószínűbb feltételezés, hogy valakit a közeli apartmanházból zavarhatott a kilátásban. Bár a strand biztonsági kamerája felvette az elkövetőt, a rendőrség végül eredménytelenül zárta a nyomozást.

A fa gyógyításának első eredményét a nyár végére ígérték az ezzel megbízott szakemberek, ám a gyógyulással kapcsolatos jó hírek mellett lassan egy krimi bontakozik ki a fa körül. Az elektromos kézifűrésszel végzett támadás után az önkormányzat azonnal megpróbálta megmenteni a 80 éves fát. Ekkor fedezték fel, hogy a fa kérgén egy korábbi fűrészelés nyomai is láthatók. Ami azonban még döbbenetesebb felfedezés volt, hogy kisebb, fúróval fúrt lyukakat is felfedeztek a törzsön, amikbe korábban mérget önthettek, nagyjából 2022 tavaszán.

Az önkormányzat szakértőket keresett fel, abban a reményben, hogy hátha megmenthető a fa. Markóné dr. Nagy Krisztina növényorvos februári helyzetjelentésében úgy látta, hogy a novemberi, második kéregbevágás olyan durva sérülést okozott, ami után kevés esély van a gyógyulásra. Az orvoslást ezzel együtt elkezdték, emellett kidolgoztak egy mentési tervet.

Az első lépés a kéregoltás volt, amelyet a fáról vett oltóvesszőkkel a tölgy nedvkeringésének beindulásakor, tavasszal végeztek el a Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének munkatársai. Ez a sérült kéregfelületet hidalja át, és siker esetén biztosíthatja a sérült háncs és kambium (szállítószövet) gyógyulását, a hiányos víz- és tápanyagáramlás beindulását.

A sérült kéreg több pontján is elvégzett áthidaló oltáshoz az oltóvesszőt hetekkel korábban gyűjtötték be a fáról, a fa megerősödését segítve pedig a lombfelületet enyhén visszavágták, így a kisebb lombozat tápanyag- és vízellátását a növény könnyebben biztosítja. A fa törzsét ezzel egy időben palánkkal vették körbe, így is védve azt a gyógyulás idején.

A folytatásban, ide kattintva megtudhatják, mennyire volt sikeres ez a beavatkozás.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!