Megkezdődik a vitorlásszezon

2019. április 18.
Címkék :

Téli szárazföldi tárolást követően a hajótulajdonosok már készítik a szezonra a hajóikat. Április közepétől május közepéig folyamatosan kerülnek vízre a kisebb-nagyobb vitorlások a Balatonon.


Még több mint 50 vitorlás várakozik a keszthelyi Yacht Kikötő hajóparkolójában. A hajók többségéről már a ponyvák is lekerültek. A vitorláskikötőben napok óta nagy a forgalom, van tennivalójuk a tulajdonosoknak, mielőtt vízre szállnak.
Keszthelyen a legnagyobb kikötőben naponta 15-20 hajót emelnek a vízre, nagy óvatossággal, szakmai felügyelet mellett rögzítik a hajókat. Már korábban előkészítették a daruzáshoz szükséges eszközöket így a beemelés munkafolyamatai gyorsan mennek.


„Október, novemberben kezdjük a kidaruzásokat, a téliesítési munkálatok akkor elkezdődnek. Talán akkor egy kicsit több a munka, le kell ponyvázni őket, az akkumulátorokat ki kell szedni, a motorok téliesítését, hogy a fagy ne ártson, ősszel el kell végezni” – mondta el Ács István kikötőmester.


Már a húsvéti ünnepnapok vitorlabontásra hívják a vitorlázókat, és megkezdődik a szezon. Akik nem készülnek el a hajótestek és a -motorok szervizelésével, azoknak május elején is lesz lehetőségük arra, hogy vízre tegyék a hajójukat – írta a hirbalaton.hu a Keszthely Tv felvétele alapján.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!