Megkeresik a legendás elsüllyedt hajót

Expedíció indul a sarkkutató Ernest Shackleton 1915-ben, a Weddell-tengeren elsüllyedt Endurance nevű hajójának megkeresésére.

Az Endurance 1915-ben a déli-sarki jég fogságába került, majd elsüllyedt. A szakértők sokáig úgy vélték, hogy lehetetlen megtalálni a szélsőséges antarktiszi környezetben a sarkkutatás hőskorának jelképét. Ehhez képest nagyszabású expedíció indul, hogy felkeressék, megvizsgálják, illetve megörökítsék a roncsot. Az Endurance22 a jövő év elején indul útnak egy jégtörő hajóval, az expedíción egy nemzetközi csoport vesz részt, amelynek tagjai egyúttal a déli-sarki jeget és a klímaváltozás hatásait is tanulmányozzák majd.

Shackleton csapdába esett hajója hónapokig sodródott, mielőtt a jég összeroppantotta volna. Az Endurance legénységének több tagja jégtáblákon úszva jutott el a lakatlan Elefánt-szigetre, Shackleton és öt társa pedig egy bálnavadászhajón érte el a Déli-Georgia-szigetet. Végül mindannyian megmenekültek. A hajó a feltételezések szerint több mint 3 ezer méter mélyen fekszik. Bár a roncs összetört, faanyaga valószínűleg jó állapotban maradt fenn a rendkívüli hideg, a fény hiánya és a relatív oxigénhiány miatt.

A magánfinanszírozású expedíciót a Falkland-szigeteki Tengeri Örökség Alapítvány (FMHT) tervezte, amely az 1914-ben a Falkland-szigeteki csata során elsüllyedt német hadihajók sikeres felkutatását is megszervezte. Az Endurance22 expedíció a dél-afrikai Agulhas II hajóval indul útnak, amely nagy teljesítményű jégtörőkkel van felszerelve. A kereséshez víz alatti kutatójárműveket is használnak, amelyeken érzékelők, reflektorok és kamerák is vannak. Mensun Bound, az expedíció vezetője levéltári anyagok között kutatott, és naplóbejegyzéseket böngészett, hogy a Frank Worsley, Shackleton navigátora által feljegyzett híres koordinátákon túl a roncs helyére vonatkozó egyéb nyomokat is megtalálja.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!