Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Club Aliga

A Club Aliga több civil szervezet által is támadott fejlesztési tervére kiadta a környezetvédelmi engedélyt a Somogy Megyei Kormányhivatal. A helyiek, az önkormányzat és a civil szervezetek egyetlen észrevételét se vették figyelembe.

A terv mint nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás kapta meg az engedélyeket, vagyis nem kell betartani sem a Balaton védelmét szolgáló jogszabályokat, sem a helyi építési szabályzatot. Az engedélyt a választások után, április 14-én adták ki. Ezzel lehetővé vált a helyi védelem alatt álló, geológiai nevezetességnek számító aligai magaspart, azaz a Balaton keleti-medencéjének megváltoztatása, és a Club Aliga területén lévő közutak, közpark és parti sétány közforgalom előli elzárása.

Az engedélyt csak perben lehet megtámadni. A fejlesztési terveket három civil szervezet is ellenezte: az Aligai Fürdőegyesület, a Nők a Balatonért Egyesület és a Partalja Egyesület.

A Club Aligának új nevet adó Aligaliget fejlesztés környezetvédelmi engedélye 105 oldalas, és – ameddig a kormányhivatal lehetővé teszi – itt érhető el. Az Aligaliget néven tervezett nagyszabású fejlesztési tervekről tavaly októberben adott ki közleményt az Appeninn Holding, ami itt olvasható.

A fejlesztési projektet a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. (régebbi nevén: Appeninn Hegyvidék) jegyzi, amely mögött az ismert vállalkozók érdekkörébe került Appeninn Nyrt. állt. A Pro-Mot Hungária Kft.-ben pedig a Lexan Holding Zrt. volt az Appeninn társa. A tulajdonosi viszonyok a közelmúltban megváltoztak: az Appeninn Nyrt. 2022. március 17-én bejelentette: a Pro-Mot Hungária Kft.-t leányvállalataikon keresztül 75-25 százalékban tulajdonló Appeninn Nyrt. és Lexan Holding eladja az üzletrészét a Bayer Property Zrt. számára.

A történet előzménye elolvasható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!