Mégis leeresztik a Pátkai-víztározót

Évek óta tart a küzdelem, hogy a Velencei-tó vízszintjét megemeljék, ennek megoldására a közeli Pátkai-víztározóból is kezdtek vizet átvezetni a Velencei-tóba. Csakhogy így egyre kevesebb víz maradt a tározóban.

Decembertől döbbenetes halpusztulást észleltek a Pátkai-víztározóban. A tóban főként a harcsák és az amurok hullottak el, de a tetemek között pontyot, kárászt és süllőt is találtak. Ezúttal újabb bejelentés látott napvilágot: a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége Facebook-oldalán azt közölte, hogy leeresztik a tavat, megszüntetve ott a horgászatot.

A jelenlegi információk szerint a tározó leürítik, így a 2023-as évi területi és állami jegyet váltóknak január 31-ig van lehetőségük a helyi horgászrend szerint horgászni. Február 1-jétől a tározón horgászni tilos, területi jegyet nem értékesítenek az idei évre a Pátkai-víztározóra, a horgászati tevékenység jogi következményeket von maga után. A tározó lehalászásával a mentett halakat a szövetség által kezelt állami vízterületekbe – Fehérvárcsurgó, Sárszentmihály, Palotavárosi tavak, Nádor, Duna Fejér vármegyei szakasza – helyezik át.

A Pátkai-víztározó vízszintje egyébként a december 19-i 435 centiméterről mostanra 409 centire csökkent, a Velencei-tó szintje pedig ez idő alatt 103-ról 124 centire emelkedett – írta a berek.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!