Megidézi a Titanicot az angol hotel

2018. augusztus 30.
Címkék :

Az 1912 áprilisában jéghegynek ütközött Titanicnak két testvérhajója is volt: a Britannic és az Olympic. Egy élelmes vállalkozó ez utóbbiból készítette el hotelje belső berendezését.


Míg a Britannic 1916-ban kórházhajóként szolgálatot teljesítve egy tengeren úszó akna áldozata lett, addig az Olympic katonai csapatszállítóként sikeresen túlélte a harcokat, sőt, 1920-tól tizenöt éven át újra óceánjáróként működött.

A hajó fényűző ebédlőjében és fedélzetén olyan hírességekkel lehetett találkozni, mint a Sherlock Holmes-történeteket jegyző Sir Arthur Conan Doyle, Charlie Chaplin, Marie Curie vagy épp a némafilmkorszakban a mozi királynőjeként emlegetett Mary Pickford.

1935-ben aztán őt is elérte a vég: a már az első világháború után is idejétmúltnak számító, 269 méter hosszú hajót egyszerűen leselejtezték, majd szétbontották. Nem minden darabjára várt azonban a roncstelep és a feldarabolás: a Thyne folyón való felhajóztatása után induló bontási munkák első lépéseként kiszerelték ugyanis az első osztályú utasok kabinjaihoz vezető elegáns lépcsősort, valamint a versailles-i kastély által inspirált, tölgyfa panelekkel és ólomüveg ablakokkal teli ebédlőt, illetve annak forgóajtaját, majd aukcióra bocsátották azokat.

A licitharcot végül egy helyi vállalkozó, Algernon Smart nyerte meg, aki aztán beépítette azt a White Swan nevet viselő hoteljébe, melynek ma is a részét képezik. A szoba ma a mindössze nyolcezer fős kisváros, Alnwick egyik legnagyobb látványosságának számít, sőt a termet azóta számos, a Titanicot megjelenítő film használta forgatási helyszínként – írta a 24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!