Második szörföm

2017. december 14.
Címkék :

Eltelt egy nyár, túl vagy a tanulószörfös fázison, és már nem a svertes 170 literes deszkák hoznak lázba? Bemerészkedsz a nagyobb szelekbe, de gyorsan elfáradsz, és úgy érzed, a többiek könnyedebben szörföznek, ráadásul gyorsabbak is?

Ha már nem küzdelem megállni egy tanulódeszkán, ideje kisebbre váltani. A fokozatosságot tartsd be, ne ess át a „szörf” másik oldalára, ne vegyél egyből profi waveboardot. Válassz most a testsúlyodnál kb. 45 literrel nagyobb freeride deszkát (általában 120-130 liter). Ezen már elég nehéz felhúzni a vitorlát, így motivált leszel a wasserstart – vízből indulás – megtanulására. Nehezebben is fogsz fordulni, hiszen ezeket siklásban végzett jibe-ra tervezték.

Egyszóval sok kihívás lesz benne, de meghálálja, hiszen egy ilyen deszka a nagyobbakhoz képest hamarabb megsiklik és sokkal nagyobb végsebességre képes. Ha nem akarsz állandóan esni, kötelező lesz a lábtartó papucsokat használni és sokkal stabilabbá válik a siklásod.


Másik teendőd az 5,0-5,5 négyzetméteres tanulóvitorlád lecserélése egy négyzetméterrel nagyobbra. Általában a 6,3-6,8-as freeride vitorlák az ideálisak, de a régit se add el, mert nagyobb szélben azt kell majd használnod. A nagyobb vitorlával az eddigi szelekben, illetve az eddigi vitorláddal az erősebb napokon jobban fogod érezni a szél erejét és a vitorla húzását.

Ezt csak akkor tudod majd jól kezelni, ha tehermentesíted a karod, azaz elkezdesz trapézt használni. Ne ijesszen el, hogy a trapézolás tanulásakor a beakadt kötél miatt sokszor fogsz esni, nem kell hozzá 2-3 nap, és már nem is fogod érteni, hogy hogyan tudtál eddig trapéz nélkül élni.

(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!