Máshol köthetnek ki a fővárosi szállodahajók

2024. július 8.
Címkék :

A megnövekedett dunai hajóforgalom miatt merült fel a kikötők áthelyezésének ötlete, Csepel és Újpest lehet új központ.

A szakértők a hajózási szabályok szigorítását szorgalmazzák, mivel jelenleg is előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek a Duna budapesti szakaszán, és mindez a hajóforgalom megnövekedése miatt alakult így. Bár Bécshez vagy Pozsonyhoz képest itt mérsékeltebb az áthaladó hajók száma, de így is rengeteg szállodahajó érkezik a fővárosba, vagy halad át azon.

A pandémia alatt, az utazási korlátozások bevezetésével természetesen ezzel a jelenséggel nem kellett számolni, ám az azóta eltelt időszakban a turistahajók száma folyamatosan növekszik. Sokan folyami hajókon utaznak a Duna hosszabb szakaszán, több országon át – ezek jellemzően nagyobb méretű szállodahajók. Ugyanakkor nagy forgalmat generálnak azok a turisták is, akik a Budapesten való tartózkodásuk alatt egy-egy rövid hajókirándulást tesznek.

A Hableányéhoz hasonló katasztrófák is azt indokolták, hogy szigorúbb szabályozást vezessenek be, amelyek elméletileg életbe is léptek, ám a szakértők szerint a gyakorlatban sok szállodahajó ezeket nem tartja be, amíg áthalad Budapest területén.

A szakemberekkel egyetért a Főváros Önkormányzat is, ugyanis már korábban elfogadták a Duna-parti Építési Szabályzat módosítására vonatkozó terveket. Ezek többek között azt is szabályoznák, hogy az újlipótvárosi Duna-szakasz 24 kikötőhelyéből csak 9-et tartanának meg, és ezeket is csak a ki-, illetve a beszállás idejére lehetne használni, a XIII. kerület dunai szakaszáról pedig teljes egészében kitiltanák a hajókat.

Természetesen a kikötőkre szükség van, ám ezeket a jövőben inkább az Újpesti-öbölben és Csepelen alakítanák ki. Csakhogy ez komoly nehézségekbe ütközhet, hiszen a szükséges engedélyek beszerzése éveket vehet igénybe, és jelentős anyagi forrásra van szükség: egyetlen kikötő kialakítása is 50-100 millió forintot emészthet fel – írta a portfolio.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!