Március 22-e a Víz Világnapja

2018. március 22.
Címkék :

Mindannyiunk éltető eleme nekünk talán még többet jelent, mint az átlagembernek, hiszen ha tehetjük, minden percünket a vízen töltjük! Mindannyian tudjuk, hogy a végtelennek tűnő víz mégiscsak véges, és a minősége sem elhanyagolható, akár vízen, akár vízben vagyunk.

 

Érdemes megállnunk egy pillanatra a napi rutin közben és elgondolkodni, miért kezdeményezték 1992-ben a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián a Víz Világnapjának megalapítását? Az ENSZ által 1993 óta megrendezésre kerülő program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Az évente világszerte megrendezésre kerülő programok egy-egy központi üzenet köré rendeződnek, a téma újabb és újabb aspektusait megvilágítva. Az idei szlogen  –  „Védd természetesen!” – szerint számtalan program szerveződik országszerte nem csak március 22-én, hanem a közelgő hétvégén is, melyek nem kizárólag a környezetvédelmet, hanem a víz sokszínűségének megismerését és megszerettetését is célozzák.

Mivel az utóbbi célt már rég elértük (túlteljesíteni nem lehet), a Víz Világnapja mindannyiunk számára remek alkalom arra, hogy újra átgondoljuk, hogyan tehetünk többet vizeink védelmében, mit tudunk hozzátenni a kezdeményezéshez. Ha hirtelen nem jutna eszünkbe praktikus ötlet, koccintsunk (egy pohár vízzel vagy mással) felszín alatti és fölötti édes- és sós vizeink egészségére és az előttünk álló szezonra!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!